У Орашју одржан Форум Дунав-Сава сарадње

У сарадњи сa Градом Улм/Нови Улм и представником Скупштине Аутономне покрајине Војводине, Влада Жупаније Посавске, данас је била домаћин Форума Дунав-Сава сарадње у Орашју. Председник Владе Жупаније Посавске Ђуро Топић са сарадницима, поздравио је учеснике скупа којем су уз остале присуствовали представници града Улма Анреас Рааб и Себастиан Рихм те представници Вуковарско-сријемске жупаније и градова Винковци, Вуковар, Нови Сад, Сомбор и општине Орашје. На радном састанку расправа је вођена о заједничком предлогу Улма/Новог Улма и представника Скупштине АП Војводине о структури Дунав- Сава Форума, оснивању Координационе групе као и планираним активностима у 2020. години.

Након састанка у изјави за медије Себастијан Рихм, директор дунавске канцеларије у Улму и Новом Улму је казао  да је разговарано о сарадњи и будућим пројектима са свих десет партнера, као и о  пројектима из области културе, логистике, заштите животне средине и другим.

– Ми смо већ сарађивали на тим подручјима, а данас је било важно утврдити пресек догађаја и шта је  реализовано. Основали смо Координациону групу која ће у име свих партнера водити ове послове и теме. Издвајам одличан пројекат са Орашјем везано за дуални систем образовања школа из Улма и Орашја. Надамо се да ће такви пројекти из едукативног сегмента заживети и у другим партнерским подручјима – изјавио је Рихим.

Крунослав Српак, саветник за међународну сарадњу и ЕУ послове Вуковарско-сријемске жупаније Дунавско-савску сарадњу, види као добру платформу за повезивање регија, држава које су већ у Европској унији, али и оних које су кандидати за чланство у Европској унији.

– Постоје бројни европски пројекти и прекогранични програми који су окосница за стварање заједничких пројеката. Сада смо идентификовали неколико подручја сарадње и мислим да идемо у правом смеру. Можемо говорити о зачецима одређених заједничких пројеката у сектору туризма и привреде. На правом смо путу да их уобличимо и пријавимо на будуће конкурсе – казао је Српак.

Задовољство успешном сарадњом у оквиру Дунав- Сава Форума новинарима је пренео и начелник општине Орашје Станко Винцетић.

 – Било је конкретних предлога како да унапредимо сарадњу Дунав-Сава. На подручју општине Орашје посебно нас занимају теме економског развоја и дуално школство – нагласио је Вицентић и истакао да је са градом Улмом већ успостављена комуникација где је и договорено на нивоу Владе Жупаније Посавске и ресорног министарства, повезивање средње школе из Орашја и Улма.