У Новом Саду отворен трећи „Сајам завичаја“

Данас је у Мастер центру Новосадског сајма, у организацији Покрајинске владе и Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, отворен трећи „Сајам завичаја“, који је ове године окупио више од стотину излагача.

Отварајући сајам, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локaлну самоуправу Александар Софић истакао је да је број излагача и посетилаца који је из године у годину све већи јасан показатељ да, упркос турбулентним временима, манифестације које промовишу заједништво српског народа широм региона опстају и имају све јачи одјек.

„Осим очувања традиције, заједништва и националног идентитета, програм свих наших сусрета обогаћен је намером да се унапреди сарадња са свим чиниоцима српске заједнице, у областима привреде, културе и туризма“, поручио је Софић. Он је нагласио да ће Покрајинска влада наставити да буде ослонац пројектима заједништва и сарадње и најавио подршку кроз финансирање пројекта Српске куће у Беранама, која ће бити место окупљања српских организација из Црне Горе, као и суфинансирање изградње производних хала у општини Милићи у Републици Српској.

Ресорни секретар оценио је да су овакве манифестације идеална прилика да се заједнички сагледа актуелно стање, могућности сарадње, примери добре праксе и начини финансирања и пословања на тржишту.

Директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у регону Душко Ћутило навео је да је основни циљ манифестације промоција заједништва, саборности и солидарности, те прилика да оно што су нам наши преци оставили сачувамо и нашим потомцима пренесемо у наслеђе. Он је истакао да је сајам јединствена прилика да се на једном месту окупе институције из Србије и региона, да се међусобно повежу и упознају.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић рекла је да ову традиционалну манифестацију доживљава као сајам културе и чувања нашег куллтурног наслеђа, јер то јесте наш идентитет, наша традиција и вера, која управо на овај начин, као сајам заједништва, показује јединство српске културе.

Помоћник градоначелника Александар Петровић подсетио је на то да је Нови Сад крајем септембра потписао Споразум о сарадњи са Источним Сарајевом, што је, како је рекао, још једна звездица у широком спектру братимљења и показатељ колико смо окренути сарадњи, не само са нашим прекодринским народом, него и са свим народима добре воље.

Посетиоци ће данас до 20 часова, осим богатог културно-уметничког програма, имати прилику да виде разноврсну понуду домаћих производа излагача из Србије, Републике Српске и земаља региона – Мађарске, Румуније, Хрватске, Северне Македоније и Црне Горе. Изложбени простор и улаз за све посетиоце и ове године су бесплатни.