Секретар Софић учествовао на „Дунавској конференцији 2021“

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић обратио се данас на онлајн конференцији „Макрорегионални приступи за решавање актуелних трансформација у Подунављу“, којом се ове године обележава деценија од почетка имплементације Стратегије Европске уније за Дунавски регион.

Конференција се одржава у организацији Института за Дунавски регион и Централну Европу и Подунавског универзитета у Кремсу, под покровитељством Радне заједнице подунавских регија уз подршку покрајине Доње Аустрије.

Обраћајући се присутнима, Софић је истакао да Република Србија и АП Војводина подржавају активности које доприносе развоју региона и у њима активно учествују, а као пример добре праксе и изузетно важних механизама европских регионалних интеграција навео је Заједницу подунавских регија.

Сарадња са регионима који припадају Дунавском сливу, како је Софић нагласио, за АП Војводину посебно je значајна, јер је заснована, пре свега, на њеном географском положају и на заједничким интересима у сфери инфраструктурног и привредног повезивања.

„Сходно томе, изузетна нам је част што управо Војводина председава Радној заједници подунавских регија 2021–2022. године, и што је њен административни центар – Нови Сад – Европска престоница културе 2022. године. Приоритети актуелног председавања тичу се области културе, дигитализације и транспорта и ми ћемо се трудити да, упркос изазовној епидемиолошкој ситуацији, реализујемо зацртане циљеве“, навео је секретар Софић. Он је подсетио на то да је један од инвестиционих приоритета Дунавске стратегије унапређење транспорта робе Коридором 7, односно Дунавом као важним и најекономичнијем пловним путем и најјефтинијим обликом превоза.

Том приликом ресорни секретар закључио је да су потенцијали Дунава још увек недовољно искоришћени и да је потребна модернизација дунавских лука, као и пловних објеката и опреме.

„У том погледу неопходне су значајне инвестиције које се већ сада реализују кроз бројне пројекте прекограничне сарадње и остале пројекте ЕУ, а који се тичу Дунавског слива“, казао је Софић и најавио да се у наредним годинама очекује модернизација пловног тока Дунава и повећање траспорта робе, те да је тим поводом најављено да ће Република Србија уложити 380 милиона евра у луке Србије.