Секретар Софић састао се са начелником општине Петрово из Републике Српске

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић примио је данас Озрена Петковића, начелника општине Петрово из Републике Српске.

На састанку су разматране могућности за унапређење привредне и културне сарадње, а како је рекао секретар Софић, циљ ресорног Секретаријата, као и Покрајинске владе, је да помогне и пружи подршку институцијама, али и локалним самоуправама у Републици Српској.

„До сада је помоћ пружена за 25 општина у Републици Српској, а последња финансијска подршка додељена је институцијама Српске православне цркве и локалним заједницама Срба у региону у износу од 9,9 милиона динара“, нагласио је секретар Софић.

Током састанка је разговарано о могућностима за размену искустава и примера добре праксе у области прекограничне сарадње у области културе, а представљени су и модели функционисања институција које су задужене за унапређење привредног развоја, као што су Развојна агенција Војводине и Фонд “Европски послови”.

Секретар Софић је рекао да сада постоје правни механизми да се помогне свакој локалној самоуправи из Републике Српске где живи српски народ, те да су за 2 године одобрена значајна средства, у складу са могућностима.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић упутио је званичан позив покрајинском секретару да посети ту општину, а разговарало се и могућностима за инвестиције у објекат предшколске установе у Петрову.

Директор Фонда за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац је рекао да Фонд расписује конкурсе за директне инвестиције, те да се и кроз рад Фонда може остварити сарадња.

Разговору у присуствовали и помоћница покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Јелена Добровић Бојановић и директор ЈКП „Чистоћа“ у Сомбору Драган Радојчић.