Секретар Софић разговарао са начелницима четири општине из Републике Српске

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић примио је данас у Покрајинској влади начелнике општина из Републике Српске.

На састанку су разматране могућности за унапређење сарадње у области привреде, културе, туризма и заштите животне средине, а како је рекао секретар Софић, циљ ресорног Секретаријата, као и Покрајинске владе, је да помогне и пружи подршку институцијама, али и локалним самоуправама у Републици Српској.

Како је овом приликом рекао секретар Софић, проширењем надлежности Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону отворена је могућност и успостављен правни механизам за сарадњу и на тај начин, у складу са могућностима, Покрајинска влада пружа подршку српском народу у региону.

Секретар Софић је позвао представнике општина да узму активно учешће на Сајму завичаја који се одржава сваке године почетком фебруара у Новом Саду, где се отварају значајне могућности за успостављање сарадње у свим сферама.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да та општина отворена за могућност сарадње и промоцију Посавине у области туризма и туристичких потенцијала, док је начелник општине Вукосавље Борислав Ракић истакао да је та општина заинтересована за успостављање сарадње са једном општином из Војводине, са којом би имала могућност братимљења, као и за сарадњу у подручју екологије и заштите животне средине, конкретно у области рециклаже.

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић оценио је да су проблеми већине општина у Републици Српској исти и да је потребно да заједничким деловањем привуку инвестиције и понуде квалитетну радну снагу.

По речима начелника општине Пелагићево Славка Тешића, ово је прилика да се постојећа сарадња између општина у Републици Српској и Војводини унапреди, и да се успоставе нове могућности које ће бити на добробит свих локалних заједница, те да се бенефити остваре и разменом искустава и примерима добре праксе кроз организовање сајмова и представљање потенцијала са обе стране.

Састанку је присуствовао и директор Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац који је овом приликом рекао да Фонд расписује конкурсе за директне инвестиције, те да се и кроз рад Фонда може остварити продуктивна сарадња.