Секретар Софић примио делегацију Вуковарско-сремске жупаније

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локaлну самоуправу Александар Софић примио је данас у Покрајинској влади делегацију Вуковарско-сремске жупаније предвођену замеником жупана Срђаном Јеремићем.

На састанку се разговарало о могућностима за интензивирање односа повезивањем јединица локалне самоуправе, институција и удружења, а сарадња би се, како је речено, могла реализовати креирањем и спровођењем заједничких прекограничних пројеката.

„У наредном периоду било би добро кандидовати одговарајуће приоритетне теме које би донеле корист за оба подручја и урадити анализу, те одредити које општине из Војводине би биле адекватни партнери у циљу заједничког повлачења средстава из Европске уније“, поручио је секретар Софић.

Будући да је Срђан Јеремић припадник српске заједнице, било је речи и о положају Срба на том подручју, те повезивању општина у којима српска заједница чини већину или знатан део становништва.

Секретар Софић је том приликом нагласио да је Покрајинска влада отворена за подршку српским удружењима и заједницама у циљу очувања српске културе и традиције на том подручју.

Он је подсетио на то да ће Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, као и до сада, наставити да пружа подршку у виду донација школске опреме, те изградње дечјих игралишта и опремања школских и предшколских установа на терирорији Вуковарско-сремске жупаније у којима се програм одвија на српском језику и ћириличном писму.

Састанку су присуствовали подсекретар у Секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Дарко Чутурић и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, као и начелници општина Борово, Маракушица и Негославци.