Секретар Софић примио амбасадора Накића и начелнике општина у Хрватској

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић примио је данас у Покрајинској влади новоименованог амбасадора Републике Србије у Словачкој Александра Накића, донедавно конзула у Републици Хрватској, заменика жупана Вуковарско-сријемске жупаније Срђана Јеремића и начелнике општина Борово Зорана Баћановића, Маркушица Тихомира Коларевића, Негославци Душана Јецкова и Трпиња Мирослава Палића, у Републици Хрватској.

На састанку је било речи о помоћи Покрајинске владе општинама у којима живи српско становништво у Хрватској у инфраструктурним и капиталним пројектима у тим општинама који су у току, као и пројектима у области културе, образовања и спорта, који су значајни за ове општине.

Како је речено, циљ састанка је информисање о пројектним предлозима који се могу остварити суфинансирањем, са циљем подизања квалитета живота у срединама где би се пројекти реализовали, и конкретној помоћи кроз повезивање локалних самоуправа са територије Војводине и Хрватске.

Како је овом приликом рекао секретар Софић, потребно је интензивирање сарадње кроз студијске размене и посете предшколске и школске деце Србији и институцијама и културно-историјским споменицима у Београду и Новом Саду, као и организација едукативних екскурзија и кампова.

Начелници општина су предочили потребе својих општина и капиталне пројекте, највише у области образовања односно изградњи предшколских установа и проширивање капацитета постојећих, као и изградње школских спортских хала и организације спортских догађаја.

Како је рекао заменик жупана Вуковарско-сријемске жупаније Срђан Јеремић постоји инстутуционални оквир за сарадњу и потписан споразум о сарадњи између Војводине и Вуковарско-сријемске жупаније, као и успостављена сарадња кроз активности  Mеђувладинoг мешовитoг одбора.

Састанку су присуствовали и директор Фонда за избeгла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац, који је позвао наченике општина да узму учешће на Сајму завичаја у фебруару следеће године, као и директор Фонда „Европски послови“ Огњен Допуђ и помоћница у Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Јелена Добровић Бојановић.