Секретар Софић отворио Студентску конференцију економских факултета –СКЕФУС 2021. на Златибору

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић отворио је данас у Студентском одмаралишту „Ратко Митровић“ на Златибору Студентску конференцију економских факултета – СКЕФУС 2021.

Поздрављајући студенте и учеснике конференције, секретар Софић је истакао да су окупљања овог типа изузетно значајна за младе људе јер отварају могућности за нова знања, перспективе и квалитетну размену искустава, као и за умрежавање у циљу даљег развоја у бројним областима.

„Иако смо се у протеклих годину дана сусрели са бројним проблемима и новом парадигмом живљења коју је условила криза изазвана пандемијом вируса ковид 19 свугде у свету, данашње окупљање ипак показује да су млади људи спремни за имплементацију нових знања и коришћење свих расположивих ресурса у очувању привредног раста и развоја наше земље“, поручио је Софић.

Секретар се током излагања посебно осврнуо на могућности које свршеним студентима стоје на располагању уколико се одлуче за самостално предузетништво, а подразумевају потпуно бесплатне обуке развојних агенција у оквиру стандардизованог сета услуга које финансира Министарство привреде Републике Србије.

„Веома је важно да млади људи пре свега знају да постоје услуге и обуке које могу потпуно бесплатно да прођу у развојним агенцијама као и да је њихов спектар веома широк. Развојне агенције и друге институције нуде обуке за бизнис-план, почетне административне кораке у регистровању фирме, обуке у области маркетинга, брендирања, промоције и наступа на сајмовима. На располагању су и информације о могућностима субвенционисања и оснивања стартап компанија те добијања кредита са грејс периодом у трајању од годину до две“, подвукао је Софић и подсетио на важност адекватног и правовременог информисања младих.

Током конференције, на панел-дискусијама студенти Економског факултета из Новог Сада, Суботице и Бујановца упознати су са примерима подршке младим предузетницима и покретању стартап бизниса, а развојни пут од мале породичне фирме до велике компаније представио је генерални директор „Златиборца“ Душан Кнежевић.