Секретар Софић на конференцији „Војводина у 2021“

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић учествовао је на данашњој конференцији под називом „Војводина у 2021“, коју је отворио председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Софић је током дискусије у оквиру панела „Европа после пандемије – Стари континент, нова правила“ истакао да се Република Србија и Покрајина Војводина у протеклих годину дана, као и цео свет, а најинтензивније Европа, суочавају са, како је рекао, новом парадигмом живљења.

„Током кризе изазване пандемијом вируса ковид 19, која је условила један заједнички правовремен и брз одговор на околности које су пре свега биле у служби очувања јавног здравља, Република Србија и Покрајина Војводина показале су изузетан ниво одговорности и спремности“, поручио је Софић и подсетио да смо током свих фаза пандемије деловали у корак са европским земљама.

„У прилог томе говори и чињеница да смо једина земља у Европи која је не само успела да одржи стабилност, него и да почетком ове године повећа минимална примања за 6,6 одсто, као и пензије за 5,9 одсто, у здравственом сектору раст износи пет одсто, а преостали јавни сектор има увећање за 3,5 одсто, и то водећи рачуна о јавном дугу, који Република Србија стабилно одржава испод 60 одсто БДП-а. Важно је рећи и то да смо друга земља у Европи по броју вакцинисаних, одмах иза Велике Британије“, закључио је покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Софић се током дискусије осврнуо и на даље планове када су у питању активности Покрајинске владе те истакао да се упркос отежаним условима међурегионална сарадња несметано одвија.

„ Недавно смо одржали успешне састанке са делегацијама француске регије Валдоаз и италијанске регије Ломбардија и усагласили се да ћемо у наредном периоду споразуме које имамо опрационализовати и предузети кораке за конкретне акционе планове и њихову реализацију“, рекао је Софић.

Такође, ресорни секретар је подсетио да су формирана и радна тела у оквиру прекограничне сарадње Интеррег ИПА пројеката планираних за период 2021–2027, као и да ће Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу наставити да спроводи активности у циљу јачања регионалног развоја, очувања радних места и подршке економском сектору.

На панел дискусији „Како ће изгледати Европа после пандемије“ говорили су и амбасадор Хрватске Хидајет Бишчевић, директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић, координаторка Националног конвента о Европској унији Наташа Драгојловић и уредник магазина „The Economist“ Жикица Милошевић.