Председник Мировић примио шефа Делегације Европске уније Сема Фабриција

У данашњем сусрету председника Покрајинске владе Игора Мировића и шефа Делегације Европске уније у Србији Сема Фабриција, коме је ово прва званична посета Војводини и Новом Саду, истакнуто је да има разлога за растући оптимизам када је реч о Србији у процесу приступања Европској унији, у којем Војводина има важну улогу.

Мировић и Фабрици су констатовали да је Србија, заједно са Војводином, у протеклом периоду постигла значајне економске резултате. Разговарано је о напредовању пројеката који имају европски карактер, ИПА пројектима прекограничне сарадње, као и улози наше покрајине у европским интеграционим процесима у области мањинских права и регионалним аспектима сарадње.

Председник Мировић је представницима медија изјавио да ће у наредном периоду сарадња са Делегацијом Европске уније бити још интензивнија.

„Посебна пажња биће усмерена на реализацију пројеката попут Жежељевог моста, која иде добрим током, првог Регионалног центра за управљање отпадом у Суботици и Великог бачког канала у Врбасу“, нагласио је Мировић.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици изнео је да је ово прва званична посета неком месту ван Београда, и истакао да је охрабрен напретком у односима Србије и Европске уније.

„Након разговора са председником Покрајинске владе још сам уверенији да ће Војводина, која има саставну улогу у процесу приступања ЕУ, наставити да има водећу улогу у читавом процесу“, нагласио је Фабрици и подсетио да Европска унија финансира низ пројекта у Војводини и Новом Саду. Према речима шефа Делегације Европске уније у Србији, то су пројекти који одражавају комплексност али и ширину наших односа, подсетивши да је њихова вредност 460 милиона евра. Реч је о инфраструктурним пројектима, научноистраживачким, у области владавине права и пољопривреде.

Фабрици је поручио да се радује доброј и још тешњој сарадњи са покрајинским органима. Посебно је похвалио начин укључености Републичке и Покрајинске владе у питања остваривања мањинских права. Истичући да мото „Уједињени у различитости“ није само мото Војводине, већ и Европске уније, Сем Фабрици је рекао да ће нове посете нашој покрајини тек уследити. Имајући у виду и чињеницу да је Нови Сад будућа европска престоница културе 2021, то представља додатни циљ да Нови Сад заузме истакнуту улогу на мапи Европе, као и још један разлог за интензивнију сарадњу.