Брисел: Састанак са Генералним секретаром Комитета регија Јиржијем Бурианеком

У седишту Комитета регија у Бриселу одржан је састанак између представника АПВ у Бриселу и генералног секретара ове институције која окупља представнике регионалних и локалних власти у Европској унији, Јиржија Бурианека. Република Србија, као земља кандидат која преговара о чланству, има статус посматрача, те је праћење рада Комитета омогућено представницима АП Вовјодине у Бриселу.
 
Шеф Канцеларије АПВ у Бриселу, г-дин Срђан Мачкић упознао је генералног секретара са активностима које покрајинске институције свакодневно предизимају у циљу приближавања наше земље пуноправном чланству у Европској унији. Обе стране су изразиле задовољство досадашњном сарадњом, те активношћу АП Војводине у оквиру Заједничког консултативног одбора Комитета регија и Републике Србије, чији је домаћин био и Нови Сад у октобру 2017. године.
 
Посебна пажња током овог састанка је посвећена подизању административних капацитета у Војводини, однсоно у 45 локалних самоуправа на територији Покрајине. Као један од најпозитивнијих примера истакнут је специјалистички програм „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“ који спроводи Фонд „Европски послови“ АПВ у сарадњи са другим покрајинским инситуцијама и факултетима. Договорено је да се у наредном периоду размотре могућности у оквиру којих би Комитет регија могао подржати овај специјалистички програм како би се унапредио квалитет обуке, односно олакшало финансирање овог програма.
 
Једна од тема била је и даља интеграција АП Војводине у међурегионалним оквирима, кроз различите формалне и неформалне мреже а у циљу што бољег повезивања и припреме за учешће у будућим легислативним процедурама које су у надлежности Комитета регија.
 
Уз поруке добре и још посвећеније сарадње у будућности, предвиђен је и сусрет на највишем нивоу између представника Покрајинске владе и Комитета регија до краја године у Бриселу.