Радни састанак са представницима ПЦЦЕ Фокал Поинта у организацији Аустријског културног форума из Београда

Помоћница секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локлану самоуправу, Видосава Ендерић и подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Станислав Радуловић одржали су радни састанак са представницима ПЦЦЕ Фокал Поинта.

У делегацији ПЦЦЕ Фокал Поинта коју су чинили представници регија из Аустрије, Мађарске, Чешке, Словачке и Пољске били су амбасадор Мартин Памер, задужен за мултилатералну културну политику и спорт и Адријан Фајкс директор Аустријског културног центра у Београду, Јан Бонди директор Департмана за јавне политике из Чешке, Ласло Визи, директор одељења за културну дипломатију из Мађарске, Рафал Волски, директор Департмана за јавну и културну политику из Пољске и Јана Томкова, директор Департмана за културну политику из Словачке са сарадницима.

Отварајући радни састанак Видосава Ендерић је истакла значај председавања АП Војводине Радном заједницом Подунавских регија, која коинцидира са годином када је Нови Сад европска престоница културе. Стога је АП Војводина посебно заинтересована за продубљивање сарадње у области културе и дигитализације, али и развоју привредне, сарадње у области високих технологија и сваке друге сарадње. Надаље, радујемо се што ће Музеј Војводине бити домаћин Дунавске конференције у Новом Саду која ће се одржати у априлу следеће године. Ендерићева је истакла да АП Војводина сарађује са 46 регија из 36 земаља, а поред Подунавља, посебно смо заинтересовани за сарадњу са регијама у Подкарпатју и регијама уз Јадранско море.

Обраћајући се присутнима, Станислав Радуловић је истакао значај плодоносне културне сарадње, нагласивши партнерство са Покрајином Доњом Аустријом, наводећи примере копродукције Српског народног позоришта и Театра из Санкт Полтена у представи Мадам Батерфлај, као и изложбу у Музеју Војводине, поводом 175 година постојања те институције и 100 година од утемељења Покрајине Доње Аустрије. Радуловић је надаље истакао, да је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама финансијски подржавао тематске конференције, панеле и дискусије у оквиру манифестација у вези са чињеницом да је ове године Нови Сад европска престоница културе. Завршавајући уводно излагање Радуловић је изразио задовољство што је током нашег председавања Радном заједницом Подунавских земаља, најављен развој Дунавске медијске мреже, кроз сарадњу ЈМУ РТВ Војводине и аустријског јавног сервиса ОРФ као и најава заједничких пројеката КЦ Милош Црњански и културних институција у Доњој Аустрији.

Мартин Памер је представљајући присутне учеснике радног састанка, истакао да су они пре свега заинтересовани за културну сарадњу, посебно по питању културног наслеђа и архитектуре.

Јан Бонди је истакао значај интензивирања сарадње са Србијом и Војводином, посебно у области културе у време када Чешка председава Европском унијом.

Ласло Визи је истакао дугогодишњу плодоносну сарадњу Војводине са мађарским регијама у чему значајну улогу има Генерални конзулат Мађарске у Суботици. Визи је нагласио значај реке Дунав као саобраћајнице, али и економске и културне повезнице.

Рафал Волски из Подкарпатског региона у Пољској, је истакао значај међурегионалне сарадње и њихову спремност да раде на промоцији пољског језика и културе.

Борис Кончек, трећи секретар Словачке амбасаде у Београду изразио је задовољство положајем словачке националне мањине у Војводини и континуираном сарадњом Војводине са културним, научним и образовним институцијама у Словачкој.

Закључујући радни састанак, учесници су се сложили да је важно наставити даљу плодоносну сарадњу у области културе.