Потпредседник Милићевић и секретар Бјелић са представницима Министарства спољних послова

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић одржао је данас у Покрајинској влади састанак са делегацијом Министарства спољних послова Републике Србије, на којем је са Немањом Стевановићем, државним секретаром у Министарству спољних послова, и Катарином Миленковић, министром саветником, разговарао о улози дипломатско-конзуларних представника Републике Србије на плану унапређивања економске сарадње АПВ са другим државама и регионима у свету.

Потпредседник Милићевић је током разговора констатовао да добра сарадња покрајинских институција са Министарством спољних послова може и треба да се подигне на виши ниво. Он је додао и да је активна комуникација важна због рада на привлачењу инвестиција, и, паралелно с тим, рада на промоцији свих расположивих потенцијала Војводине и Србије за даљи економски развој.

Како је на састанку нагласио потпредседник Покрајинске владе, за претходних осам месеци, колико је прошло од тренутка у којем је конституисана нова Покрајинска влада, први на листи приоритета је бржи економски развој Покрајине у оквиру економског развоја Србије. „Покрајинска влада је своја опредељења представила кроз то што је планирани буџет усмерила развоју привреде, док су реструктуирањем и рефинасирањем јавног дуга остварене значајне уштеде у буџету и упућена јасна порука о томе на који се начин располаже јавним средствима.

Покрајинска влада покренула је и низ подстицајних мера за развој привреде и пољопривреде, као и реализацију плана да свака општина и град у Покрајини имају потпуно инфрастуктурно опремљену барем по једну индустријску или радну зону, у циљу анимирања што већег броја инвеститора. Сви покрајински секретаријати добили су у 2017. години номинално већи буџет, а основана је Развојна агенција Војводине као нова полуга у подстицању развоја. Посебно је значајан и енергичан наступ и представљање великих туристичких потенцијала, као и евидентан раст ИТ сектора који отвара бројне нове могућности“, рекао је потпредседник Милићевић.

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Стевановић нагласио је значај економске дипломатије и оперативних тимова који би требало да идентификују пројекте и адекватне земље партнере, са којима би се даље одвијала стратешка и циљана комуникација која би затим резултирала конкретним пројектима и јачањем економских веза. Како би се реализацији овог плана приступило, и Покрајинска влада и Министарство спољних послова одредиће по две особе које ће комуницирати на дневном нивоу, пратити и припрему пројеката и њихову реализацију.

У данашњем разговору учествовали су и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну срадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и саветник председника Сенка Бенгин. Секретар Бјелић подсетио је на чињеницу да АП Војводина има потписаних 37 споразума о сарадњи са регијама из 17 земаља, као и на то да је Војводини управо одобрено пет ИПА пројеката прекограничне сарадње, чија је вредност 28 милиона евра.