Представљено пет одобрених пројеката из ИНТЕРРЕГ- ИПА програма прекограничне сарадње Србија-Мађараска

Одговоран и ефикасан приступ реализацији пет стратешких пројеката одобрених у оквиру Стратешког позива ИНТЕРРЕГ-ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија 2014 – 2020, следећи је важан корак за АП Војводину и њене прекограничне партнере, закључено је на данашњој конференцији посвећеној представљању ових пројеката, која је одржана у Скупштини АП Војводине.

Реч је о пројектима: „Снабдевање водом и развој водне инфраструктуре у граничним сливним подручјима“, „Комплексно унапређивање водопривредних подручја канала Баја–Бездан“, „Dream Railway“, „Равој прекограничног пута Кибекхаза (ХУ) – Рабе (СРБ)“  и „Colorful cooperation“ (Разнобојна сарадња), чија укупна вредност износи преко 28 милиона евра. Ови пројекти односе се на, пре свега, унапређење прекограничним управљањем водама, смањивање уских грла у прекограничном саобраћају и стимулисање сарадње у области туризма и културне баштине.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, истакли су у поздравним речима на отварању конференције да ових пет стратешких пројеката значајно доприносе побољшању услова живота грађана, с обе стране границе.

Председник Пастор истакао је у свом излагању да је у креирање ових пројеката, и процесе који су претходили њиховом одобравању, уложен вишегодишњи рад и труд различитих институција и појединаца, те да тај процес није био нимало једноставан.

„Пре почетка овог буџетског периода смо на нивоу Покрајинске владе и Скупштине започели широке консултације у вези са тим шта су наши стратешки интереси и како да их ускладимо са стратешким интересима наших партнера у Мађарској. Као резултат тих разговора настао је договор на релацији између Републике Србије и Мађарске, везан за дефинисање стратешких пројеката и стратешких праваца развоја, односно одабир пет праваца везаних за отворене конкурсе. Данас можемо констатовати да се оно што смо сматрали стратешки значајним, потврдило и кроз одобравање ових пројеката“, нагласио је Пастор.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић истакао је да ће у наредном периоду свих пет одобрених пројеката бити у фокусу рада како овог Секретаријата, тако и читаве Покрајинске владе.

„Сваки од ових пет пројеката је појединачно веома битан и њихова квалитетна реализација снажно ће утицати на локални развој средина у којима се спроводе, али и на укупни регионални и међудржавни развој Србије и Мађарске. Спремни смо да у наредним годинама имплементације свакодневно улажемо труд и напор да се, у координацији и комуникацији са својим партнерима, заједнички ангажујемо да се ови пројекти успешно реализују“, нагласио је Бјелић.

„Укупна ИПА донација за обе земље износи преко 24 милиона еура, што уз 15 одсто учешћа износи преко 28.400.000 еура“, рекао је секретар Бјелић и додао да од тога око 14 милиона еура је за Мађарску, а преко 10 милиона еура ИПА донације иде Србији.

Представници пројектних партнера упознали су учеснике ове конференције и са ближим детаљима одобрених пројеката, а конференцији су присуствовали и потпредседници Скупштине АПВ Снежана Седлар, Душан Јаковљев и Иван Стијеповић, покрајински посланици, представници Покрајинске владе и локалних самоуправа.ž