Представљени потенцијали Војводине на Европској недељи региона и градова у Бриселу

Делегације Покрајинске владе и Скупштине АП Војводине су у Мисији Републике Србије при Европској унији, у Канцеларији АП Војводине у Бриселу, последњег дана на манифестацији Европска недеља региона и градова, били домаћини представницима других европских регија и градова, као и привредницима заинтересованим за улагање у Војводини. Према речима председника Покрајинске владе Игора Мировића, овим пријемом на коме су представљени потенцијали Војводине, завршено је учешће делегације АП Војводине на Европској недељи региона и градова.Председник Покрајинске владе рекао је да је делегација АП Војводине током ове манифестације имала успешну промоцију и веома квалитетне разговоре које је водила са представницима Хесена, Штајерске, Баден-Виртемберга и Осијечко-барањске жупаније и остварила добре контакте са њима. Акценат презентације Војводине стављен је на питања економског развоја, потенцијала којима располажемо, развоја инфраструктуре и привлачења инвестиција у циљу отварања нових радних места.– Надам се и верујем да ће то у веома блиској будућности резултирати оним облицима сарадње коју желимо, а то је, пре свега на економском плану, долазак инвеститора, али и у областима културе, информисања и размене студената – изјавио је Игор Мировић. Он је додао да је поносан и на чињеницу да су се у Бриселу у јединственом наступу представили и Војводина и Град Нови Сад, у чекању добре вести да је Нови Сад добио титулу да буде европска престоница културе 2021. године.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор је истакао да је презадоволјан настпом покрајинске делегације на Европској неделји региона и градова у Бриселу, јер је остварен низ сусрета и јер је Војводина данас у Европи препознатлјив регион.

– Војводина је у Бриселу регион који се цени, регион на који се обраћа пажња и убеђен сам да то уверење да је Војводина успавана лепотица, јесте уверење које све нас у Војводини треба да охрабрује. То је простор у коме се може квалитетно живети и на томе сви ми који у Војводини живимо, морамо заједнички да радимо, а оно што ме охрабрује је да у читавој Европи имамо партнере који нам у томе желе бити савезници – рекао је Пастор.

У оквиру 14. Европске недеље региона и градова представљена је и кандидатура Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године и Омладинску престоницу Европе 2019. Године, а у први план је истакнуто да је град универзитетски центар, али и инкубатор развоја информационих технологија у Србији.
 
Током Европске недеље региона и градова од званичника су се могли чути ставови да је потребно већ од нивоа градова и региона заједно радити на проналажењу најбољих решења за важна питања, да европска кохезиона политика за циљ мора имати економски раст, радна места, квалитет живота грађана и социјалну компоненту, као и поједностављење процедуре за коришћење средстава европских фондова.