Поводом Светског дана менталног здравља у Инђији одржана конференција „Здраво старење у прекограничној области – Heal”

Поводом Светског дана менталног здравља данас је у Инђији одржана професионална конференција ИПА II Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014–2020. „Здраво старење у прекограничној области – Heal”.

Пројекат у вредности 254,5 хиљада евра заједнички су спровели Црвени крст Војводине – као носилац пројекта, Црвени крст Босне и Херцеговине, Црвени крст Инђије и Фонд „Европски послови” АП Војводине – као пројектни партнери. Циљ пројекта који се већинским делом финансира из средстава Европске уније јесте повећање доступности основних здравствено-превентивних услуга у руралним областима прекограничног подручја.

Помоћница покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић истакла је да се допринос пројеката прекограничне сарадње не мери само у новцу који успемо да апсорбујемо, него у конкретним резултатима за добробит грађана.

„Кроз овај пројекат најмање 720 припадника старије популације добило је прилику да обави основне превентивне прегледе без одласка у здравствене установе, захваљујући раду новооснованих локалних мобилних тимова Црвеног крста на терену. Такође, спроведене су бројне јавне кампање на тему заштите јавног здравља како би грађани пограничног подручја били упознати с најчешћим претњама по физичко и психичко здравље”, казала је Ендерићева и подсетила на то да је здравље приоритет, те да је важно да људи старије животне доби старе достојанствено и да остану што је дуже могуће активни чланови друштва.

Дејан Решетар из Фонда “Европски послови” представио је пројекат, а о значају физичке активности у позним годинама говорио је фитнес стручњак Немања Миловић, покрајински омбудсман, др Драгана Ћорић изнела је истраживања ПЗГО-а у циљу промоције и поштовања старијих лица, Јелена Милић из Црвеног крста Војводине указала је на значај међугенерацијске сарадње док је др Невена Терзић Маленчић, специјалиста психијатрије Дома здравља Нови Сад говорила о когнитивном профилу Алцхајмерове болести и деменције.

Догађају су присуствовали и заменица покрајинског секретара за здравство Оливера Иванов, шеф одсека за европске пројекте Фонда „Европски послови” Гордана Јаковљевић, секретар Црвеног крста Војводине Бошко Митрашиновић, секретар Црвеног крста Босне и Херцеговине Даниел Тучић и секретарка Црвеног крста Инђије Мирела Седлан.