Потписано Писмо о намерама о сарадњи АП Војводине и кинеске провинције Шандонг

Писмо о намерама о успостављању и развијању пријатељских односа и сарадње АП Војводине и кинеске провинције Шандонг потписали су данас на онлајн састанку председник Покрајинске владе Игор Мировић и вицегувернер те провинције Ђи Бинчанг.

Две стране радиће на подстицању институција и привредних друштава у развијању међусобне комуникације и сарадње у областима привреде, инфраструктуре, пољопривреде, науке и технологије, образовања, заштите животне средине.

„Ово је први корак ка успостављању конкретне сарадње између АП Војводине и провинције Шандонг у бројним областима од заједничког интереса. Односи Србије и НР Кине развијају се у свим правцима. Наши председници Александар Вучић и Си Ђинпинг зацртали су планове који се пре свега односе на економску сарадњу и развој, и ми на овај начин дајемо допринос њиховој реализацији“, рекао је Мировић и додао да је Србија у свему, посебно у развоју економских односа, поуздан партнер и савезник НР Кине.

Он је истакао да Војводина, као најразвијенији део Србије, већ годинама интензивира везе са кинеским провинцијама, а да о томе најбоље говори податак да Покрајинска влада има потписане документе о сарадњи са седам региона у Кини.

„Војводина је пољопривредна регија, али уједно и центар савремених индустријских технологија. Очекујемо да овим документом ојачамо сарадњу са провинцијом Шандонг, продубимо односе наше две покрајине, али и да привучемо нове инвестиције у Војводину“, рекао је Мировић.

Амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо навела је овом приликом да је Кина трећи трговински партнер Србије по обиму размене, оцењујући да везе на локалном и покрајинском нивоу имају посебан значај у свеобухватним односима двеју земаља.

Вицегувернер Бинчанг оценио је да се последњих неколико година кинеско-српски односи развијају веома добро, истакавши уверење да ће потписани документ бити нови покретач сарадње.

Данас је потписан и Споразум о братимљењу Зрењанина и града Јентај у провинцији Шандонг, а потом је одржан и онлајн састанак о сарадњи у области пољопривреде.

Провинција Шандонг се налази на источном приобаљу Кине и једина је кинеска провинција са више од 100 милиона стално настањеног становништва, које се у највећем броју бави пољопривредом, винарством и туризмом.

Догађају су присуствовали покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић.