Мировић и Вишковић потписали Анекс протокола о сарадњи АП Војводине и Републике Српске

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић потписали су данас, у Покрајинској влади, Анекс протокола о сарадњи између АП Војводине и Републике Српске, сагласивши се да је та сарадња питање од националног интереса.

– Снажно смо посвећени сарадњи коју имамо са Републиком Српском. То је наша обавеза и питање од националног интереса. Нећемо се задржати само на намерама које смо потписали, већ смо данас дефинисали читав низ мера за конкретизовање сарадње АП Војводине и Републике Српске, пре свега у областима здравства и привреде са акцентом на путну инфраструктуру која повезује наш народ – оценио је председник Мировић.

Данас смо направили и неку врсту биланса о пројектима које смо реализовали у претходне три године од када је формирана Покрајинска влада, додао је председник Мировић.

– Раније се стидљиво говорило о сарадњи са Републиком Српском. Данас је та сарадња за Покрајинску владу на листи приоритета. Ту врсту наше посвећености питањима од заједничког интереса желимо да пренесемо на конкретна дела на корист свих грађана и АП Војводине и Републике Српске – нагласио је председник Мировић.

– Част ми је што сам гост Покрајинске владе. Одмакли смо се од папира и приче, договорили смо конкретне мере за што боље повезивање наших људи у свим сверама живота и рада – истакао је председник Вишковић.

Председник Вишковић се посебно захвалио председнику Републике Србије Александру Вучићу и председнику Покрајинске владе Игору Мировићу на помоћи и подршци, јер је Република Српска од 2014. године за пројекте и инвестиције од Републике Србије добила више од 30 милиона евра, а како је нагласио, економски јака Република Српска је гарант њеног опстанка.

Председник Мировић обратио се и на Пословном форуму АП Војводина-Република Српска, који се одржава у оквиру првог Сајма завичаја на Новосадском сајму, истакавши да је интензивирање међусобне привредне сарадње, истовремено основ за све друге видове сарадње Србије и АП Војводине и Републике Српске.

– Наша привредна сарадња већ има наглашену тенденцију раста. Важно је да она буде активнија и конкретнија у свим сегментима – казао је Мировић и нагласио да је економско, друштвено и свако друго повезивање Србије и Републике Српске логично, те да је привреда ту у најзначајнојој улози.

Вишковић је поновио да је подршка Србије у протеклих неколико година веома значајна за Републику Српску. Он је додао да наша већа економска повезаност значи и економску сигурност. Председници Мировић и Вишковић обишли су Сајам завичаја, манифестацију на којој су представљени привредни потенцијали АП Војводине и Републике Српске.