Покрајинско признање „Људевит Мичатек“ уручено Сузани Кујунџић Остојић

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић присуствовао је свечаности поводом уручења покрајинског признања у области људских и мањинских права „Људевит Мичатекˮ. Признање је уручио председник Покрајинске владе Игор Мировић председници Националног савета буњевачке националне мањине Сузани Кујунџић Остојић на свечаности поводом 10. децембра, Међународног дана људских права и једног од датума од покрајинског значаја.

„Разлог да 10. децембар буде датум од покрајинског значаја била је најшира сагласност да управо Аутономна покрајина Војводина и цела Република Србија јесу пример поштовања свих права садржаних у Универзалној декларацији о људским правима из 1948. године. Војводина је место складног заједничког живота равноправних људи, равноправних нација и равноправних конфесија, место вековима грађене и брижно чуване толеранције, као и међусобног преплитања различитих културолошких образаца“, изјавио је Мировић.

Председник је додао да припадници свих националних мањина у Војводини уживају сва појединачна и колективна права, чији ниво често знатно премашује и највише међународне стандарде.

„То је данас наша стварност на коју смо поносни и то ће бити и један од најважнијих темељних стубова за време које долази“, истакао је председник Мировић.

Покрајинско признање за људска и мањинска права израз је и поштовања и омаж великану Људевиту Мичатеку, доктору права, угледном адвокату и интелектуалцу, новинару и покретачу часописа „Долноземски Словак“ – једном од осам председника Велике народне скупштине на којој је 25. новембра 1918. донета одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

„Ово признање је изузетно значајно за мене и мој дугогодишњи раду, али и Буњевцима који се вековима боре за свој идентитет, а у том настојању увек смо имали подршку Покрајинске владе“, изјавила је председница Националног савета буњевачке националне мањине и добитница Признања „Људевит Мичатек“ Сузана Кујунџић Остојић.

Свечаности у Покрајинској влади присуствовали су и потпредседници Скупштине Војводине, чланови Покрајинске владе, председник Матице српске Драган Станић, председници националних савета и други.