Покрајинска влада и НАЛЕД заједнички за уређенији модел локалних самоуправа

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој – НАЛЕД-а Горан Ковачевић, потписали су данас споразум о сарадњи. Састанку су присуствовали и министарка за државну управу и локалну самоуправу Ана Брнабић, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.

Председник Мировић је истакао да је реч је о почетку сарадње, која ће сигурно омогућити да имамо конкретан резултат у општинама, у смислу једног уређенијег модела, пре свега према инвеститорима и њиховим потребама, као и оног нашег главног, великог циља – а то су веће инвестиције и нова радна места. Како је истакао, ова сарадња је велика шанса за нас, јер су општине које су већ оствариле сарадњу са Националном алијансом за локални економски развој имале велику корист.

– Има много тема око којих ћемо се консултовати и тражити подршку НАЛЕД-а, а то су питања која се тичу ефикаснијег рада локалних канцеларија за економски развој у сарадњи са локалним самоуправама, питања у вези са промоцијом локалног економског развоја и помоћи Покрајинске владе таквом развоју – нагласио је председник Мировић.

Ова сарадња, према речима председника Покрајинске владе, доноси подршку у области јавно-приватног партнерства, и подршку у вези са питањима, која могу бити у функцији оне политике коју Покрајинска влада спроводи, а то је бржи економски развој кроз активнију комуникацију, инвестирање и јачање капацитета. Посебно је важна могућност да се дефинишу приоритети у локалним срединама, те стварање услова за поједностављење административних процедура.

Председник УО Националне алијансе за локални економски развој Горан Ковачевић истакао је да крајњи резултат успешне сарадње са локалним самоуправама , шаље једноставну поруку која гласи да је општина способна да прими инвеститора, који може слободно да улаже на њеном подручју. Круном овакве сарадње назвао је процес сертификације који доводи локалну самоуправу у стање потпуне ефикасности, а наредни корак усмерен је ка сталном усавршавању локалне самоуправе у циљу лакшег и бољег живота у њој. Војводина и Нови Сад виђени су као место врхунских услова за постизање успешних резултата у оквиру овог програма.

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Ана Брнабић истакла је да је овај споразум плод сарадње договора, који је са председником Мировићем, члановима Покрајинске владе и представника НАЛЕДА постигнут у јулу. Министарка Брнабић изразила је наду да ће споразум донети пуно конкретних резултата у развоју градова и општина што је приоритет Владе Србије. Очекивања су да то резултира кроз већи број јавно-приватних партнерстава и унапређивање комуналне инфраструктуре у локалним самоуправама преко приватних инвестиција, која касније треба да остану општини и њеним житељима.