Почели „Дани Српске у Србији“

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу  Огњен Бјелић присуствовао је синоћ  у Београду свечаном отврању  манифестације „Дани Српске у Србији“ коју је уз присуство Патријарха српског г. Иринеја отворио председник Републике Српске Милорад Додик.‚

Додик је том приликом истако да иако живимо на различитим местима наша вера култура и језик су исти те да су везе народа са две обале Дрине све чвршће. Он је додао да у прилог томе говоре бројни реализовани пројекти  између Републике Српске и Србије.

У програмима овогодишње  манифестације „Дани Српске у Србији“ током шест предстојећих дана у 19 градова Србије,  Српску ће са више од 35 извођења предствити научне културне и уметничке институције, професионална и аматерска позоришта и трупе, културно-уметничка друштва као и самостални уметници, глумци и књижевници.

Свечаности су присуствовали бројни званичници Српске и Србије, академици и књижевници а осим секертара Бјелића испред Покрајинске владе почетак манифестације су пратили и покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић као и секеретар  за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић.

Манифестација „Дани Српске у Србији“  Новом Саду  одржаће се током 5. и 6. септембра. Првог дана у Културном центру Новог Сада  биће уприличено музичко вече, а наредног на Тргу слободе, културно-уметнички програм „Стазама завичаја“ где ће у организацији Фонда за пружање помоћи избеглим прогнаним и расељеним лицима и Представништва Републике Српске  у Србији,  гостовати велика смотра српског фолклорног ансамбла и певачке групе из Србије, Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине.