Писмо о намерама о сарадњи између Војводине и кинеске провинције Хајнан потписано у Покрајинској влади

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Комитета Хајнана Кинеске народне политичке консултативне конференциј Ју Сјун (Yu Xun) потписали су данас Писмо о намерама о сарадњи између Аутономне покрајине Војводине (Република Србија) и Провинције Хајнан (Народна Република Кина). Текст потписаног Писма о намерама утврдила је Скупштина АП Војводине на седници 28. септембра 2016. године, када је и овластила председника Покрајинске владе да потпише овај документ којим се изражава воља да се сарадња између две покрајине оснажи и продуби.

Председник Мировић је рекао да је боља и тешња сарадња две покрајине у обостраном интересу и да је она наставак великог пријатељства између народа Србије и Кине, потврђеног и боравком кинеског председника у нашој земљи као и боравцима наших највиших званичника у Кини.

– Сарадња са Кином је све боља и интензивнија из месеца у месец и из те земље стижу само добре вести – велике инвестиције, најављено укидање виза које ће подстаћи сарадњу у многим областима, изградња инфраструктуре, очекивани послови баш у Војводини, на реализацији брзе пруге од Београда до Будимпеште – а то нас уверава да су овакви споразуми изузетно важни – рекао је председник Покрајинске владе, подвукавши да очекује да та сарадња буде што практичнија. Председник Мировић је додао да потписивање документа треба да резултира доласком што већег броја инвеститора, научника, културних посленика и младих из Хајнана у Војводину, и из Војводине у Хајнан.

У Писму о намерама стоји да ће Аутономна покрајина Војводина и Провинција Хајнан, у складу са принципима заједничког званичног саопшења о успостављању дипломатских односа између Републике Србије и Народне Републике Кине, јачати и развијати пријатељство и сарадњу, промовисати обострано разумевање између српског и кинеског народа путем пријатељских консултација, и радити на успостављању побратимског односа између две покрајине. У документу се наводи да су покрајине Војводина и Хајнан постигле договор о предузимању заједничких напора, заснованих на једнакости и обостраној користи, како би се промовисали међуљудски, пријатељски контакти, као и привредна и трговинска размена између две стране, и како би се активно спроводила размена и сарадња у области пољопривреде, туризма, високих технологија, културе.

Ју Сјун, председник Комитета Хајнана Кинеске народне политичке консултативне конференције, рекао је да је могућа веома садржајна сарадња између Хајнана и Војводине, да је потписивање Писма о намерама добар почетак, а да ће се перспективност веома брзо показати кроз реализацију значајних заједничких пројеката. Представљајући провинцију Хајнан као најмлађу кинеску провинцију (основану 1988. године) која броји нешто више од 9 милиона становника, Ју Сјун је истакао да је та провиција веома развијена и са много потенцијала и изнео да у Кини ту провинцију због њених природних богатства, чистог ваздуха и високог квалитета воде, називају Хавајима Оријента и острвом здравља и дуговечности.
 
Потписивању Писма о намерама присуствовали су потпредседници Покрајинске владе, Ђорђе Милићевић и Иван Ђоковић; покрајински секретари Огњен Бјелић и Владимир Галић, као и делегација чланова Комитета Хајнана Кинеске народне политичке консултативне конференције. Кинеску делегацију данас и сутра очекују бројни сусрети и састанци посвећени конкретизацији сарадње.