Отворен Српски културни центар у Морахалому

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић обратио се данас у Морахалому у Мађарској, на отварању Српског културног центра „Коло“, који је изграђен у оквиру INTERREG-IPA програма прекораничне сарадње Мађарска-Србија.

Изградња СКЦ „Коло“ део је заједничког српско-мађарског пројекта „Разнобојна сарадња“/ Colourful cooperation“, чија је укупна вредност 3,7 милиона евра. Центар је изграђен на површини од 1.199,05 м2, а његова изградња и опремање коштали су 1,4 милиона евра.

Милићевић је нагласио да се СКЦ „Коло“ отвара у атмосфери изузетно добрих односа држава Србије и Мађарске, и српског и мађарског народа.

Како је навео, отварање српског културног центра у Мађарској, а ускоро и мађарског у Србији, на Палићу, један је у низу корака у продубљивању и обогаћивању трајних веза наших двају народа.

„Реализација овог заједничког пројекта важан је корак у приближавању, а тиме и међусобном обогаћивању наших култура, али и у очувању и развоју њихових појединачних идентитета“, нагласио је Милићевић и додао да је истовремено и потврда обострано доброг односа према националним мањинама.

Милићевић је навео да Република Србија чини све да мањине у нашој држави своја права остварују у пуној мери, у свим областима друштвеног живота важним за очување и развој њихових идентитета.

„Мађарска национална заједница у Србији у томе, из много разлога, има посебно место. Међу тим разлозима је свакако и њена конструктивна улога у достизању високог нивоа међусобних односа наших држава и народа “, казао је Милићевић.

Изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић је истакао да данас празнујући културу, празнујемо додатно зближавање Србије и Мађарске, Срба и Мађара. Он је нагласио да наше државе и народе зближава богато културно наслеђе, вишевековно постојање на овима просторима, а да нас данас пре свега зближава заједничка будућност утемељена на квалитетним односима које граде руководства двеју држава.

Министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто је нагласио да је данашњи догађај важан не само за мађарски и српски народ, него и у ширим европским оквирима. Он је навео да су Мађарска и Србија прешле дуг пут у грађењу односа који никада нису били бољи. Сијарто је нагласио да нас на том путу националне мањине везују, а не одвајају. Како је још нагласио, модел подршке мањинама у Србији, може да служи као пример целој Европи.

На отварању СКЦ „Коло“ обратили су се и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар културе и информисања Владан Вукосављевића, државни секретар у Министарству културе Мађарске Фекете Петер и представник Парламента Мађарске Нађ Ласло.

Пројекат „Разнобојна сарадња“ / Colourful cooperation“ заједнички реализују Еврорегионална развојна агенција за развој ДКМТ из Сегедина, Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, градови Суботица и Нови Сад и јавно удружење за омладину и за развој заједнице „Једни за друге“ из Морахалома.