Отворен Дан добављача у Новом Саду

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је данас Дан добављача 2023, у организацији Развојне агенције Војводине, који се одржава са циљем да се повежу домаћи и страни привредници и подстакну на сарадњу у добављачком ланцу страних компанија које послују на територији АП Војводине и у иностранству.

Мировић је истакао да о значају Дана добављача, који се одржава четврти пут, говори његов квалитет и масовност, уз учешће 176 домаћих и страних компанија. Према процени организатора, биће одржано око 1.000 Б2Б састанака.

„Циљ је да повежемо велике стране компаније које послују у Србији и домаће, и да покушамо да са што више наших производа и са што значајнијим учешћем домаћих компанија у производима великих страних компанија нашу привреду ојачамо, посебно у сектору извоза“, рекао је Мировић.

Како је Мировић навео, ове године је преко Развојне агенције Војводине први пут спроведен конкурс којим се подстиче набавка технолошки најсавременије опреме управо за оне домаће компаније које желе да повећају своје стандарде и квалитет, и одговоре захтевима тржишта који су високи.

„Без обзира на подршку страним компанијама, и на националном и на покрајинском нивоу, да долазе и послују у Србији, за нас је приоритет наш –  домаћи привредник. Покрајинска влада, као и Привредна комора Војводине, Развојна агенција Војводине, секретаријати, у наредном периоду ће наставити са подршком  домаћој привреди“, изјавио је Мировић и изразио уверење да ће наше компаније, својом иновативношћу, снагом и реномеом који имају, моћи да одговоре изазовима на светском тржишту.

Дан добављача – посвећен компанијама које послују у секторима метала, гуме, пластике и електронике, ове године је, између осталог, окупио: Nidec Electric Motor, Nidec Elesys Europe, Continental Automotive, Haitian Machinery, Zumtobel Group, Norma, Ametek, Toyo Tires, Modine, Grundfos, Dana Hungary, Cooper Standard, DAD Dräxlmaier Automotive и многе друге компаније.

Догађају су присуствовали покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоправу Александар Софић и директор Развојне агенције Војводине Дарко Буљешевић.