У Београду одржано треће Национално слушање поводом Дунавске стратегије

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић, присуствовао је данас у Београду трећем Националном слушању Дунавске стратегије, које на инцијативу Дунавског цивилног социјалног форума организују НВО Свет и Дунав у сарадњи са Министарством за европске интеграције.

Национално слушање које се се одржава као годишњи састанак свих заинтересованих страна – учесника у процесу спровођења Дунавске стратегије у Републици Србији отворио је помоћник министра у Министарству  за европске интеграције Михајило Дашић. Током конференције су  сумирани досадашњи постигнути резултати и представљени програми прекограничне и транснационалне сарадње у којима учествује Република Србија.

Једна од важних тема данашњег заседања  била је заштита животне средине, посебно заштита вода која је како је оцењено први предуслов за развој туризма. Туризам као привредна грана ове године је у Србији доспео на треће место, а свеобухватно је мишљење да је ова привредна грана уједно и слика земље.

Разматрано је такође, колико се кроз пројекте међународног, регионалног и локалног значаја доприноси истинском очувању природног и културолошког блага Србије.

На конференцији су говорили и представници европских тела за провођење ЕУСДР, ПАК 10, представници Баден Виртемберга, Фостер Европа, представници надлежних министарстава у Републици Србији, ДЦСФ, као и представници активних организација локалних удружења грађана који учествују у имплементацији Дунавске стратегије у Србији.

Овогодишње Национално слушање подржали су и Савезна покрајине Немачке, Баден Виртемберг као и Фондација Фостер Европа из Аустрије.