Одржано „Европско село 2018“ у Зрењанину

Јуче је  у Зрењанину поводом Дана Европе одржана манифестација „Европско село 2018“ коју су као и сваке године посетили представници амбасада чланица Европске уније, Делегације ЕУ у Србији,  ЕУ Инфо центaр и Фонд за европске послове АП Војводине.

Циљ пројекта „Евроспско село“ је промовисање различитости народа и држава на којима је саграђена модерна Европа а организовању тарадиционалне манифестације допринела је и чињеница да 75 одсто младих људи никада није имало прилику да путује у земље чланице Европске уније.

Подсекретар у Покрајинском секретаријату за регионални развој међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић, обратио се учесницима рекавши  да највећа вредност ове манифестације јесте то, што водећу улогу у њеној организацији имају млади Зрењанинци, који на тај начин исказују своју перцепцију и здрав однос према европској будућности Србије.

„Државни став је  исти, нема дилеме да је процес европских интеграција од велике важности, пре свега, за бољи живот свих наших грађана а посбено младих. Такав приступ на покрајинском нивоу посебно промовише Фонд „Европски послови“ својим програмима едукација и оснаживања младих у духу вредности које негује Европска унија“, поручио је Војновић.

Он је подсетио да је Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу у више наврата суфинансирао општине и градове у Војводини  с циљем да израде стратегије развоја са посебном политиком  за младе,  где ће кроз акционе планове имплементирати посебне мере за унапређење њиховог положаја.

Манифестацији у Зрењанину присуствовали су градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, заменица амбасадора Делегације Европске уније у Србији, Матеја Норчич Штамцар, државна секретарка Министарства за Евроске интеграције Ања Ровић  и директорка Фонда за Европске послове АП Војводине Видосава Ендерић.