Подсекретар Небојша Војновић на манифестацији „Дани енергетике и инвестиција“

Подсекретар Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић отворио је у четвртак, 2. марта 2017. године, панел дискусију „Прилике за инвестирање на локалу“, у оквиру међународне манифестације „Дани енергетике и инвестиција“ на Новосадском сајму, која се одржава 2. и 3. марта, у организацији Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај и компанија ЦЕДЕФ (Централноевропски форум за развој) и Новосадског сајма.

Говорећи о значају и улози Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, али и Покрајинске владе у целини у развоју локалних самоуправа, подсекретар Небојша Војновић је истакао да је развојна компонента на локалу један од циљева како секретаријата, тако и Покрајинске и Републичке владе, те да „нема дилеме да један од тих приоритета чини поље енергетског развоја“.

Област енергетике и улагања у енергетски сектор је суштински препозната на локалном нивоу и као таква је високо таргетирана у свим локалним развојним стратегијама“, рекао је Војновић и додао да без сталног улагања у ову област, а посебно у пројекте енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, нема правог одрживог развоја.
 
„Важно је имати у виду да локалне самоуправе у савременом концепту развоја, морамо посматрати двојако, с једне стране, као административне јединице чија је власт најближа грађанима, а са друге стране и као потенцијална подручја за инвестирање у различитим областима. Из тих разлога, Покрајински секретаријат чије ставове данас заступам, настоји да унапреди административни капацитет локалних самоуправа како би биле што ефективније у обављању послова из њихових надлежности, али и да их учини што атрактивнијим за улагања и привлачење пословних субјеката који имају мотив да инвестирају у пројекте локалног развоја“, оценио је Војновић.