Одржана видео-конференција делегације Покрајинске владе и кинеске провинције Љаонинг

Представници Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу одржали су састанак путем видео-линка са делегацијом кинеске провинције Љаонинг.

Заменик генералног директора Одељења за Европу, Америку и Океанију, Гао Аихуа и помоћница секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Видосава Ендерић, усагласили су се да су билатерални односи Народне Републике Кине и Републике Србије изузетни, те да постоји простор за интензивирање сарадње имеђу двеју регија у области привреде, аграрног сектора, медицинског туризма и технолошких иновација.

Енедерићева је подсетила да је Кина дуги низ година најважнији спољно-трговински и финансијски партнер Републике Србије на азијском континенту као и да је најважнији облик економске сарадње – трговина, док у Србији има много простора за кинеске инвестиције.

Љаонинг је једна од индустријски најразвијенијих кинеских провинција још од краја 19. века и има најбоље развијену економију од свих североисточних кинеских провинција. У вези са тим Ендерићева је нагласила значај Института за развој и истраживања – Биосенс, те се осврнула на пољопривредне потенцијале наше покрајине.

„Војводина се са дугом индустријском традицијом, добро развијеним образовним системом и окружењем подстицајним за иновације, сматра мотором економског развоја Србије. Као резултат своје напредне високотехнолошке културе која позитивно подржава иновације и економски раст, Војводина наставља да значајно доприноси стварању српског БДП-а“, истакла је помоћница и нагласила да Биосенс тежи да постане европски центар научне изврсности за напредне информационе технологије у области одрживе пољопривреде, кроз развој два најперспективнија сектора у Србији – сектор за ИТ и за пољопривреду.

Такође, саговорници су се усагласили да поред разних споразума о слободној трговини, многе погодности за улагања и сарадњу потичу и од повољног положаја, укључујући две главне паневропске транспортне руте (Коридор 10 и река Дунав).

Присутнима су се обратили и представници Амбасаде НР Кине у Београду, истакавши спремност да помогну у сваком виду потенцијалне сарадње.

Заменик генералног директора Гао Аихуа изразио је спремност да у циљу продубљивања односа двеју регија посети АП Војводину, а наредни састанак најављен је за 25. јун.

Конференцији је присуствовала и шефица Одељења за међурегионалну сарадњу, Наташа Недељковић као и шеф вишег штаба Одељења за Европу, Америку и Океанију Луи Ианг.