Одржана међународна конференција „Културни простор Алпе – Адриа; за нове мостове“

На Радио телевизији Војводине одржана је Међународна конференција „Културни простор Алпе Адриа – за нове мостове“ на којој су се нашли представници Владе Војводине, Владе Штајерске као и партнери из Словеније, Хрватске и Мађарске.

Циљ конференције био је да се кроз презентацију пројеката у култури истраже нови облици сарадње и на тај начин повежу представници институција културе, културних организација и независне културне сцене.

На почетку конференције све присутне поздравио је в.д. генералног директора РТВ-а Јожеф Клем и навео да ћемо ми као медијски јавни сервис овог мултинационалног и мултикултуралног региона бити увек отворени и спремни да испратимо и промовишемо све оне вредне пројекте који ће уследити након ове конференције и који ће језиком уметности и културе афирмисати наше заједничке идеје: разумевање, поштовање богатства различитости и мирни суживот у региону и у целој Европи.

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић истакла је да укључивање  АП Војводине у Савез Алпе- Јадран може да донесе бројне могућности и нове перспективе.

„ Осим пројеката у области културе укључивањем  у Савез Алпе-Јадран отварамо могућности за пренос и размену знања и искустава у бројним областима, ширење партнерстава, умрежавање са другим институцијама у оквиру ове заједнице, тако да бенефити могу бити вишеструки у наредном периоду“, поручила је Ендерићева.

 Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић изразила је задовољство због повезивања институција културе и уметника Дунавског региона и заједнице Алпе -Јадран којој би ускоро требало да приступи и Аутономна покрајина Војводина о чему је недавно у Грацу потписано и писмо о намерама.

Организаторке овог догађаја и водитељке пројекта: представница организације „Штајерска летња уметност“ Михаела Зингерле и представница Канцеларије Штајерске покрајинске владе, одељења 9 Култура, Европа, Спорт – Сандра Кочуван изразиле су заинтересованост за културу мултикултуралне Војводине и навеле да се надају да ће овај вид повезивања и инспирисања оних који се баве културом резултирати већим бројем заједничких пројеката.

На основу идеје Европске престонице културе Нови Сад 2021/2022 „Нови мостови“, настала је и жеља да се чланови Алпе-Адриа Алијансе повежу са уметницима и културним организацијама из Србије/Западног Балкана кроз уметничке и културне пројекте из региона Алпе-Јадран.

“У овим изазовним временима заједнички језик уметности и културе повезује људе и ствара нове пројектне идеје, успоставља сарадњу и реализује пројекте и трајна пријатељства, која могу произаћи из личних контаката, а које треба да обновимо у светлу богате заједничке историје Дунавског региона и заједнице Алпе-Јадран. Бавићемо се питањима уједињене Европе, заједничког уметничког стваралаштва у региону Дунава, Западног Балкана и региона Алпе-Јадран, заједничким вредностима, демократског и слободног приступа уметности и културној продукцији за нашу публику“, наводе из организације Стyриан Суммер Арт.

Формат „Култура Алпе Адриа- за нове мостове“ је први корак ка међусобном упознавању и директном сагледавању уметности и уметничких културних пројеката. Након тога могуће је креирати и промовисати заједничке пројекте и визије за одрживо уметничко стваралаштво у нашем животном простору.