Одржана конференција поводом завршне фазе пројекта „Ревитализација навигационе инфраструктуре канала Бегеј“

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић обратио се данас на конференцији поводом завршне фазе пројекта „Ревитализација навигационе инфраструктуре канала Бегеј“.

Пројекат вредан готово 14 милиона евра односи се на ревитализацију канала Бегеј и суфинансиран је са 11,77 милиона евра средствима из Европске уније, путем Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Румунија–Србија. Његовом реализацијом реконструисане су преводнице у Српском Итебеју и Клеку, затим у Санмихају Роману (Румунија), изграђено је пристаниште и сидриште у Зрењанину, као и бициклистичка стаза у дужини од 33 километра од Зрењанина до границе са Румунијом.

Вредност пројекта, како је Софић навео, огледа се у томе што је усмерен на јачање мобилности грађана у оквиру туристичких рута, унапређење животне средине и транспортне инфраструктуре на каналу Бегеј.

„Овим пројектом обезбеђени су предуслови у виду потребне техничке документације за отпочињање и наставак радова на чишћењу канала и ревитализацији пристаништа који ће заједничким напорима двеју земаља омогућити пуну саобраћајну проходност овог важног пловног пута укупне дужине 120 километара“, поручио је Софић.

Он је оценио да се успешном реализацијом прекограничних пројеката развијају партнерства која непосредно дориносе идентификовању здравих, реалних и иновативних подухвата, који уважавају локалне потребе грађана у циљу њихове потпуније мобилности и поспешују повезивање привредних субјеката ради њихове чвршће и трајније сарадње на економском плану.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да је управо ово најбољи пример како се прекограничним пројектима праве стратешки кораци.

„Оживљавањем целог овог подручја дали смо импулс за враћање овог поднебља тамо где је некада било, јер ревитализујемо оно што је изграђено давне 1912. године и стварамо могућности за снажнију комуникацију и сарадњу двеју суседних земаља, као и боље прилике за саме грађане у пограничном подручју“, поручио је Пастор.

На стратешком пројекту ревитализације Бегеја, реке која извире у Румунији, а улива се у Тису код Титела, учествовали су, као партнери, Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“, Жупанијски савет румунског Тимиша и Администрација речног басена Банат из Румуније.