Наставак неформалне сарадње са Доњом Аустријом у Бриселу

Директорка канцеларије Доње Аустрије у Бриселу, Илсе Пендерс-Штадлман (Илсе Пендерс-Стадлманн) уприличила је састанак за представнике АП Војводине у Бриселу 24. маја 2017. године. Досадашњи односи између две регије у Бриселу су били базирани на институционалној сарадњи у области европских политика, посебно кроз Европски комитет регија. Шеф канцеларије АПВ у Бриселу, Срђан Мачкић је истакао заинтересованост АП Војводине за даљу институционалну сарадњу како би покрајинска администрација свекупуно допринела европским интеграцијама Републике Србије на нивоу регионалних политика.

АП Војводина и Доња Аустрија нису до сада формализовали сарадњу кроз потписивање међурегионалних споразума, што свакако не спречава да две регије интензивирају сарадњу у различитим областима. Сходно томе, током састанка је разговарано о сарадњи у различитим ЕУ пројектима, те ће у наредном периоду бити дефинисано на којим пројектима конкретно две регије могу наступити заједно.
 
Доња Аустрија претходних година бележи завидан економски раст, као резултат економске стратегије коју је ова регија донела пре пар година. Такође, ова стратегија је препозната широм Европе и награђена од стране различитих европских институција. Разговарано је о детаљима стратегије, као и о преношењу знања и искустава у циљу побољшања економског стања у АПВ на чему ће две администрације радити у наредном периоду. Поред тога, домаћин састанка је представила и новоформирани Европски институт који ће радити у оквиру Дунавског универзитета у Кремсу.

Директорка канцеларије Доње Аустрије Пендерс-Штадлман упутила је позив представницима АП Војводине на један од најзначајнијих догађаја у Доњој Аустрији, Економски форум Вахау (Ецономиц Форум Wацхау), који се одржава 10. и 11. јуна 2017. године, а на којем ће делегацију Србије предводити Председник Владе у техничком мандату и Министар спољних послова Ивица Дачић.