На Сајму књига у Новом Саду одржана промоција издавачке делатности Српског народног позоришта

Помоћница секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић отворила је данас конференцију поводом промоције изавачке делатности Српског народног позоришта на новосадском Сајму књига.

Ендерићева је у својству председнице Радне групе за председавање АП Војводине Радном заједницом подунавских регија истакла да је сарадња Секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и СНП-а, веома успешна.

„Пример добре праксе је управо председавање АП Војводине Радном заједницом подунавских регија за 2021-2022. у оквиру којег наши секретаријати тесно сарађују, а у њено чланство  укључени су региони из 10 подунавских земаља. Оваква радна заједница има веома велики значај за регион који је њен саставни део, јер интензивно ради на промоцији како развоја дунавске регије тако и њене културе и реализације међурегионалних пројеката“, истакла је Ендерићева.

Како је помоћница Ендерић нагласила, пориоритети актеуелног председавања су области културе, дигитализације и транспорта а у прилог нашем председавању иде и чињеница да је Нови Сад – Европска престоница културе 2022. године, стога заиста имамо много тога да покажемо.

Подсекретар секретаријата за за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Станислав Радуловић, подсетио је да су могућности за сарадњу бројне, као и да је скуп попут данашњег својеврстан позив свима како би искористили пун потенцијал председавања АП Војводине Заједницом подунавских регија.

Током конфренције је представљена Енциклопедија Српског народног позоришта,  а о историјату њеног стврања говорио је заменик управника Српског народног позоришта, Зоран Ђерић.

Укључењима путем видео-линка подељена су искуства са представницима регија чланица Заједнице подунавских регија, те је дискутовано о будућим модалитетима сарадње.