О могућностима сарадње АП Војводине и кинеске провинције Хубеј

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас у Покрајинској влади делегацију кинеске провинције Хубеј, коју је предводио Јуе Јонг, заменик директора Радног одбора запослених у Сталном одбору Народног конгреса провинције Хубеј. На састанку се разговарало о могућностима сарадње између две покрајине, о могућностима за улагања и подстицајима за стране улагаче.

Председник Мировић је изразио задовољство због интересовања које за сарадњу показује руководство провинције Хубеј, рекавши да су везе између НР Кине и Републике Србије због историје пријатељских односа два народа на изузетно високом нивоу. Он је додао и да су боравком кинеског председника у нашој земљи, као и боравцима наших највиших званичника у Кини, ти добри односи додатно потврђени и подсетио на то да већ постоји садржајна сарадња Војводине са кинеским провинцијама Гуангдонг и Хајнан.

Председник Мировић је констатовао да постоји значајан простор за практичну економску и привредну, као и сарадњу у области културе и образовања, туризма и размене студената, напоменувши да се може много урадити на томе да се присутност и бројност кинеских инвеститора у Војводини повећају.

Представљајући Хубеј као провинцију која се налази у средишњем делу Кине и која броји 60 милиона становника, а којој су приоритетне области производња челика, високе технологије и аутомобилска индустрија, предводник кинеске делегације Јуе Јонг се интересовао за могућности покретања заједничких компанија и заједничког наступа на европском тржишту. Саговорницима из Кине предочено је да Србија има споразуме о слободној трговини са Европском унијом, Русијом, Турском и многим другим земљама, што је чини добрим партнером за реализацију таквих пројеката.

Поред разговора о подстицајним мерама за страна улагања и о пољопривредној сарадњи, на састанку је било речи и о јачању туристичке размене, поготово у светлу чињенице да је број туристичких посета Србији бележи раст од 10 посто у односу на прошлу годину, као и податка да је све већи број туристичких посета из далеких земаља.

Делегација провинције Хубеј упутила је председнику Покрајинске владе званичан позив да са сарадницима посети Хубеј, како би се наставили конкретни кораци у снажењу сарадње јер за то, како је рекао Јуе Јонг, постоје интересовање, потенцијали и жеља. Састанку са делегацијом провинције Хубеј присуствовали су и потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и саветник председника за међурегионалну сарадњу Сенка Бенгин.