Мировић на обележавању 25. годишњице Регионалне сарадње Дунав–Криш–Мориш–Тиса (ДКМТ) у Румунији

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас на 25. Скупштини Регионалне сарадње Дунав–Криш–Мориш–Тиса (ДКМТ) у Араду, у Румунији, истакавши да је она утемељена на удруживању чланица и могућности за њихову сарадњу у привреди, науци, образовању, култури, уметности, спорту и у другим областима друштвеног живота.

Према Мировићевим речима, бројност различитих етничких заједница које живе у свим чланицама Еврорегије ДКМТ јесте предност и вредност и један од најчвршћих мостова међусобне сарадње.

„Основна потврда исправности почетне идеје о прекограничној сарадњи и повезивању у оквиру Еврорегије, јесу десетине заједничких пројеката у различитим областима који су у реализовани, а то важи и за пројекте чија нам реализација, упркос свим изазовима, тек предстоји“, нагласио је Мировић.

Како је председник навео, пандемија вируса ковид 19 отежала је и функционисање Еврорегије ДКМТ, али је истовремено показала да је баш у таквим условима добросуседска сарадња више него драгоцена, што су у протекле две године потврдила и бројна заједничка искуства.

„Имамо знање, искуство, ресурсе да завршимо започете пројекте и наставимо са реализацијом нових на добробит свих држава чланица ДКМТ-а“, додао је председник Мировић.

На седници Скупштине ДKМТ сумирана је и активност ове организације у привлачењу финансијских средстава из европских фондова за пројекте прекограничне сарадње у периоду од 2014. до 2020. године и представљени су нови пројекти у областима од заједничког интереса за наредни седмогодишњи период.

Регионална сарадња Дунав–Криш–Мориш–Тиса основана је 21. новембра 1997. године у Сегедину са циљем подржавања и подстицања сарадње локалних самоуправа, привредника, и грађана у свим областима које могу помоћи у демократизацији, интеграцију, друштвени и привредни развој.

Чине је чланице из Мађарске (жупаније Бач-Кишкун и Чонград), Румуније (жупаније Тимиш, Арад и Караш-Северин) и АП Војводина из наше земље.

Жупанија Арад преузела је од АП Војводине улогу председавајућег Скупштине Регионалне сарадње ДКМТ.

Догађају је присуствовао и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић.