Мировић и Суер о јачању привредне сарадње Војводине и француске регије Валдоаз

Председник Покрајинске владе Игор Мировић разговарао је данас путем видео-линка са Филипом Суером, првим потпредседником Департмана Валдоаз, сенатором Себастијаном Мераном и представницима Привредне коморе и Агенције за економски развој Валдоаза о јачању привредне сарадње АП Војводине и те француске регије.

На конференцији су учествовале и четири француске компаније, заинтересоване за улагање у Војводини, међу којима је и текстилна индустрија која сарађује са Модном кућом „Хермес“.

Теме онлајн конференције биле су и размена информација и мишљења о актуелној ситуацији изазваној вирусом ковид 19 и последицама које оставља на економију наших земаља, али и целог света, као и заједнички планови АП Војводине и Валдоаза.

„У 2021. години бићемо усмерени на промоцију потенцијала Војводине у париском региону, на будући долазак француских инвеститора у нашу земљу, посебно у Војводину, и ова конференција је добар основ за интензивнију сарадњу наших покрајина“, рекао је Мировић и подсетио да је Валдоаз седиште неких од најмоћнијих светских компанија и њихових европских огранака због чега је ова конференција веома важна.

Досадашња сарадња, према Мировићевим речима, била је веома продуктивна и резултирала је конкретним улагањима, разменом информација и промоцијом наших потенцијала у Француској.

„Имамо конкретне моделе сарадње у којима учествују и Привредна комора Војводине, Развојна агенција Војводине и друге институције, и у новом мандату ћемо неговати сарадњу са нашом пријатељском и партнерском регијом Валдоаз“, оценио је председник Мировић.

Филип Суер, први потпредседник Департмана Валдоаз, казао је овом приликом да је привредна сарадња кључни фактор, али да постоји простор за напредак и у другим областима јер Војводина има шта да понуди.

„Подигли смо сарадњу на виши ниво и сем привреде желимо да интензивирамо и унапредимо односе у свим другим областима, са акцентом на кулутури, образовању и пољопривреди. У Војводини препознајемо елан, динамику и потенцијал “, оценио је Суер.

Током разговора оцењено је да с обзиром на пандемију и негативне економске последице које ће произвести, привредна сарадња мора кренути узлазном путањом јер за то постоје услови у привредним гранама.

Департман Валдоаз је париски регион са којим АП Војводина има потписан Споразум о сарадњи.

На видео-конференцији су учествовали и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.