Игор Мировић присуствовао прослави румунске жупаније Тимиш и обишао институције Срба у Темишвару

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић присуствовали су данас у Темишвару свечаности поводом две и по деценије од оснивања Жупанијског већа Тимиша, жупаније у суседној Румунији са којом АП Војводина остварује значајну међурегионалну сарадњу.

Свечаности су присуствовали и премијер Румуније Сорин Гриндеану, председник Жупанијског савета Тимиша Калин Јонел Добра, представници жупанија Караш-Северин и Арад, као и гости из Мађарске и Молдавије.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је истакао да покрајина Војводина веома цени сарадњу и пријатељски однос између наших двеју регија, те да српски и румунски народ не повезује само граница, већ и заједнички историјски корени.

„Мултикултуралност и толеранција јесу принципи које треба заједнички да негујемо, и због 25.000 Румуна у Војводини и због 12.000 Срба у Тимишу“, казао је председник Мировић додајући да је румунска национална заједница неодвојиви део препознатљивог мултикултуралног карактера Војводине.

Истакавши да ће Покрајинска влада и убудуће помагати једнако и румунску мањину у Војводини и српску мањину у Румунији, јер оне чине мост који повезује Србију и Румунију, Мировић је подсетио да Покрајина помаже рад Националног савета румунске националне мањине, као и медије на румунском језику, те да подржава пројекте српске мањине у Румунији у области заштите културног наслеђа и очувања идентитета.

Мировић је даље нагласио да је велики потенцијал за сарадњу Војводине и Тимиша у развоју привреде. Ту је пре свега истакао реализацију заједничких регионалних пројеката у оквиру ИПА програма који подстичу локално-економски развој општина, отварање нових граничних прелаза, заштиту од поплава, те у области водоснабдевања и заштите животне средине.

„Прекограничним пројектима Румуније и Србије искористили смо више од 90 одсто расположивих средстава, а сигурни смо да ће тако бити и убудуће“, нагласио је Мировић истичући као битну и сарадњу у оквиру еврорегије Дунав‒Криш‒Мориш‒Тиса (ДКМТ), јер су микрорегиони, веома корисни, како за подизање степена развијености и животног стандарда локалног становништва, тако и због привлачења инвестиција.

Председник Покрајинске владе је изјавио и то да у Војводини послује неколико компанија из Румуније, те позвао потенцијалне румунске инвеститоре да посете Војводину.

„Ми смо спремни да сваком инвеститору, чија инвестиција доноси нова радна места, на располагање ставимо све капацитете покрајинске администрације и да обезбедимо све врсте подстицаја, ради остварења заједничких циљева“, истакао је Мировић.

Он је на крају изразио задовољство и због тога што су Нови Сад и Темишвар понели титуле европских престоница културе 2021. године, што ће додатно интензивирати сарадњу на пољу културе, кроз сарадњу наших позоришта, музеја и универзитета.

У оквиру данашње посете Темишвару, председник Покрајинске владе обишао је Српску теоретску гимназију „Доситеј Обрадовић“, где је са директором Јадраном Кланицом разговарао о унапређењу наставе у једној од ретких гимназија на целокупном простору српске дијаспоре. Уручујући гимназијалцима на поклон књиге, Мировић је гимназија „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару наша школа, те да заједнички треба да радимо на унапређењу образовања њених ђака. Он је додао да ће Покрајина помоћи осавремењавање наставе кроз опремање информатичког кабинета и кроз набавку неопходних књига.

„Посебно је важно да ученицима из дијаспоре омогућимо да што чешће посећују Србију и АП Војводину и да се на тај начин упознају са историјом и културом матице“, нагласио је Мировић додајући да ће, од ове године, Покрајинска влада подржати боравак српских ђака из дијаспоре у Војводини, те да је у припреми Центар за развој спорта и омладине на Летенци на Фрушкој гори, где ће моћи да бораве и деца из српских школа из земаља у региону.

О положају српске заједнице у Румунији, председеник Мировић разговарао је данас и са председником Савеза Срба у Румунији Огњаном Крстићем и нагласио да ће Покрајинска влада наставити да подржава пројекте који доприносе унапређењу положаја у очувању културе и идентитета Срба у Румунији.

Како је Мировић истакао, од ове године значајна средства биће усмерена преко конкурса за подршку институцијама Срба у региону. Та средства биће усмерена за делатности у области просвете, културе и за одржавања објеката српске баштине.

Председник Мировић обишао је и Епархију темишварску Српске православне цркве, где налази и Српска саборна црква, која је основна верска установа за Србе у Румунији.