Мировић: За набавку нове опреме привредницима 263,3 милиона динара

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре о додели бесповратних средстава представницима 49 привредних друштава са територије АП Војводине, за шта је из покрајинског буџета издвојено 263,3 милиона динара.

„Заједничким средствима Покрајинске владе и привредних друштава инвестираћемо укупно 700 милиона динара у набавку нове опреме. У протекле две године, које су биле изазовне и тешке, управо су привредна друштва и предузетници показали велику одговорност и снагу, те смо стога и определили знатна бесповратна средства за овај вид подршке“, изјавио је Мировић, захваливши Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Развојој агенцији Војводине на успешној реализацији конкурса.

Председник је навео да су управо привредна друштва у протеклих пет година знатно допринела увећању буџета АП Војводине и то за готово 50 одсто, са нешто мање од 60 милијарди динара, колико је износио 2016, на 89 милијарди динара, колико износи пројектовани буџет за наредну годину.

„Тај новац  је створила привреда. У протеклих пет година број незапослених је са 166.000 смањен на 106.000 и то је резултат све развијеније привредне активности у Војводини“, истакао је Мировић.

Он је додао да је из Буџетског фонда за спровођење мера развојне политике АП Војводине од 2017. године, од када га је основала Покрајинска влада, до 2019. инвестирано више од 1,1 милијарде динара преко Развојне агенције Војводине за отварање нових радних места и набавку нове опреме за мала и средња предузећа и задруге.

„Укупна улагања компанија које су добијале средства по свим овим основама износе 3,8 милијарди динара. Само на тај начин обезбедили смо 1.774 нова радна места и на основу тога видимо да заједнички, удруженим средствима, остварујемо веома добре резултате“, изјавио је Мировић, оценивши да све то показује оправданост оснивања Развојне агенције Војводине.

Догађају су присуствовали и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ.