Секретар Бјелић на конференцији „Војводина у 2019.“

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић учествовао је на данашњој конфернцији под називом „Војводина у 2019“ коју је отворио председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Бјелић је током дискусије у оквиру панела „Војводина европска регија“ истакао да је покрајина Војводина као регија препозната као важан субјекат који кроз многобројне механизме може да допринесе и у процесу приступања Србије Европској унији.

То, како је навео, потврђује и потписан Споразум о сарадњи у области европских интеграција између Министарства за европске интеграције и Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу који се односи на интензивнију сарадњу две владе у овој области.

„У протекле две и по године интензивно се ради на пројектима прекограничне сарадње, тренутно се реализују 24 пројекта укупне вредности 46,3 милиона евра, од чега буџет  партнера Србије износи близу 20 милиона,“ истакао је Бјелић.

Како је напоменуо, четворогодишњи стратешки пројекат „Ревитализација инфараструктуре канала Бегеј“  који је започет 2017. године, вредан готово 14 милиона евра од чега је донација Европске уније 11,7 милона евра, највиши је до сада одобрен износ средстава за пројекат прекогарничне сардње у нашој земљи.

„Такође  програмом прекограничне сардње са Мађарском, продубљујемо наше културне везе а у прилог томе говори реализација завршне фазе изградње Српског културног центра у Морахалому, те постављање камена темељца за изградњу Мађарског културног центра на Палићу,“ подсетио је Бјелић.

Осим успешних међународних веза и пројеката прекограничне сарадње, Бјелић се посебно осврнуо  на убрзан економски развој, као један од водећих циљева Покрајинске владе.

„Кроз три циклуса конкурсних мера за нова радна места и набавку опреме, усмерили смо преко 6,5 милиона евра у 65 компанија пријављених на територији АП Војводине што ће резултирати са више од 1500 запослених“, подсетио је Бјелић и нагласио да ће ефекти овог значајног улагања веома брзо исказати резултате у локалним срединама те пре свега имати позитиван утицај на живот грађана.

На панелу „Војводина европска регија“  говорили су и амбасадорка Румуније Оана Крстина Попа, амбасадор Хрватске Гордан Бакота, амбасадор Чешке Томаш Кушта и Александар Симурдић из Европског Покрета Србије.