Боља комуникација путем нових софтверских решења

Завршна конференција на тему регионалног развоја, коју организује Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу одржана је 13. децембра 2018. године у Градској кући у Зрењанину.

Како је, отварајући конференцију, рекао помоћник у Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић конференција је организована са циљем упознавања са ситуацијом у локалним самоуправама, а поготово када је у питању равномерни регионални развој.

– Покрајинска влада у процесу придруживања Србије Европској унији подржава једну од најзначајнијих тема, а то је регионални развој и указује на спремност да кроз различите подстицаје унапређује локалне самоуправе у Војводини. То су разна подстицајна средства, програми прекограничне сарадње и све оно што може да поспеши бољи живот у локалним самоуправама у Војводини. Оно што је обележило ову годину, а што ће бити и пројекат за наредну, јер смо у процесу финалних договора са локалним самоуправама, је наступ на сајамским манифестацијама где се представљају инфраструктурни пројекти локалних самоуправа и проналазе потенцијални инвеститори. Идеја је да се поново наступи на сајму „Експореал“ у Минхену, где ће градови у Војводини имати прилику да представе своје инфраструктурне пројекте – истакао је Дракулић.

Према речима помоћника градоначелника Зрењанина Душка Радишића, локални економски развој је веома значајан за Зрењанин и ово је прилика да се подсетимо које све фондове можемо да користимо, а сарадња са ресорним секретаријатом је више него добра и постигнути су добри резултати у претходном периоду.

– Највећи стратешки пројекат за Зрењанин је ревитализација канала Бегеј, који се успешно спроводи и чији завршетак очекујемо до краја 2021. године, када ће се успоставити пловни саобраћај на Бегеју. Имамо и нове пројекте који су добро оцењени у последњем позиву и чију реализацију очекујемо већ почетком наредне године – истакао је Радишић.

Говорећи о имплементацији јединственог софтверског решења „Смарт дев“ за стратешко планирање, управљање развојем и евидентирање пројеката, Владица Војиновић са Универзитета „Едуконс“ је овом приликом нагласила да је потребно да подршка локалном и регионалном развоју буде пружена не само кординисаним напорима државних, приватних и научних институција, већ и кроз иновативна решења.

– Тим путем се постиже максимизирање утицаја на ефикасније дефинисање приоритета, могућих компаративних ресурса и потенцијала локалног подручја, са крајњим исходом циљаног улагања у њих уз помоћ средстава која су им на располагању. Укупна буџетска средства треба да се распоређују планирано, оптимално и делотворно – рекла је Владица Војиновић.

Зоран Брљак са Униврзитета „Едуконс“ је рекао да је ресорни секретаријат препознао потребу за развијање оваквог једног софтвера која се огледа у припреми терена за повлачење средстава из европских фондова и да се она равномерно распореде на општине, да би се на основу тога креирали конкурси.

На конференцији је о локалном и регионалном развоју говорила Весна Пишчевић из Регионалне развојне агенције „Банат“, која је истакла важност коришћења инструмената за локални економски развој, као и потребу за равидирање стратегија за регионални развој и акционих планова.
 
Према речима Драгане Дорожан, из Регионалне развојне агенције „Банат“, потребно је редовно ажурирати базе података са готовим инфраструктурним пројектима који су спремни за финансирање, а који би могли да се користе за приказ на значајним сајмовима при проналажењу потенцијалних инвеститора.