Отворена конференција „Развој прелазног пута у области Кубекхаза (Мађарска) – Рабе (Србија)“

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић обратио се данас на конференцији посвећеној отварању пројекта „Развој прелазног пута у области Кубекхаза (Мађарска) – Рабе (Србија)“, који се реализује у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње  Мађарске и Србије.

„Путеви предстваљају значајне ресурсе и најважније инвестиције, те основу за функционисање готово свих аспеката једне државе,“ поручио је Дракулић и указао на податак да 185 милона грађана Европске уније, или 37 одсто становништва, живи у граничним подручјима која су често периферна и неразвијена, те је потреба за поројектима попут овог већа.

Он је истакао да су финансијска средства из европских фондова, намењена пројектима за инфраструктурно повезивање Србије са земљама региона, подстицај како за домаћу привреду, тако и за јачање политичких и економских односа у региону.

Како је дање навео, Покрајинска влада ће наставити да улаже труд и напоре како би се поспешила реализација свих пројеката прекограничне  сарадње који доприносе бољем животу грађана и унапређењу суседских односа.

Овим пројектом, укупне вредности 5,5 милиона евра, обезбедиће се услови за отварање граничног прелаза између Србије и Мађарске, на тромеђи Мађарске, Србије и Румуније, изградња новог пута у Мађарској дужине 2309 метара, као и рехабилитација путног правца у Србији дужине 1365 метара.

„Када постоји добра идеја која је рационална, она врло брзо пронађе своју подршку како би била и релизована. Упорношћу, аргументацијом и неопходном дозом стручности- од идеје настаје пројекат“, поручио је председник Скупштине АП Војводине, Иштван Пастор.

Он је оценио да је овај пројекат евидентан доказ развоја АП Војводине и истакао да је Војводина увек улагала напоре како би се развојне амбиције покрајине укрстиле са резвојним амбицијама наших суседа, јер је то заједничка потреба два народа.

Водећи партнер пројекта је мађарска НИФ Национална агенција за инфраструктру, са партнерима ЈП Путеви Србије и ЈП Завод за урбанизам Војводине.

За реализацију пројекта предвиђен је период од 36 месеци са завршним роком 30. септембра наредне године.
Конференцији су, поред представника партнера у овом пројекту из Србије и Мађарске, говорили и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, државни секретар за саобрађај Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Имре Керн, директор Завода за урбанизам Војводине Предраг Кнежевић и други.