Секретари Бјелић и Радојевић на конференцији о руралном развоју у Селенчи

Неопходно је да у наредном периоду јачамо инструменте за рурални развој у АП Војводини, а један од њих су локално-акционе групе, чије ће оснивање умногоме допринети развоју руралних подручја. Циљ оснивања тих група, то јест ЛАГ-ова је да се заједничким напорима, кроз израду локалних стратегија и спровођење конкретних заједничких развојних пројеката, поспеши свеукупни развој и подигне конкурентност ових средина и на томе у предстојећем периоду морамо доста радити – поручио је покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић са конференције “Локално-акционе групе: инструмент за финансирање локално-економског развоја кроз ИПАРД”, одржане 30. септембра у Селенчи.

Конференцију је, у оквиру Форума о органској производњи, организовао Европски покрет Нови Сад, који је  на тај начин окончао пројекат “Локалне иницијативе за рурални развој Бачке”. Циљ пројекта који је Европски покрет реализовао заједно са општинама у Бачкој је формирање Партнерстава за територијални развој између јавног, цивилног и приватног сектора и израде Стратегије руралног развоја за подручје које ово партнерство обухвата.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић поручио је да се овакви скупови морају искористити да се анимирају локалне самоуправе, јавни, цивилни и приватни сектор како би препознали интерес за учествовање у локалним акционим групама. Радојевић је нагласио да ће то бити предуслов за аплицирање и коришћење финансијских средстава за реализацију мере пет ИПАРД 2 програма, наводећи да пет милиона евра стоји на располагању по том основу до 2020. године.

Конференцији, односно радном састанку у просторијама Центра за органску производњу у Селенчи (ЦОПС) присуствовали су и представници Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије, те директори регионалних развојних агенција из Бачке, Баната и Срема, представници локалних самоуправа, представници локално-акционих група из Хрватске и потенцијалних локално-акционих група из Србије.

Форум о органској производњу који је ЦОПС организовао јубиларни, десети пут, окупио је више од 250 пољопривредника, органских произвођача, представника научних, образовних и истраживачких кућа, финансијских институција, развојних агенција и локално-акционих група из неколико европских земаља,  те представници међународних организација попут Организације Уједињених нација ФАО и немачког ГИЗ-а. У склопу Форума одржани су и Међународни пословни сусрети “Агроорганиц Б2Б 2016” у којима је учествовало око 80 организација и компанија из десет земаља.