Конференција о подстицању регионалног повезивања и економског развоја локалних заједница

Подсекретар у секретаријату за региоанлни развој, међурегионалу сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић боравио је у граду Осијеку у Хрватској где је присуствовао конференцији  посвећеној подстицању регионалног повезивања ради економског развоја локалних заједница.

Конференција је окупила бројне представнике из Хрватске и Србије а током дискусија учесници су имали прилику да размене искуства у области израде пројеката за повлачење средстава из европских фондова.
 
Учесници са хрватске стране представили су конкретне примере добре праксе у могућностима додатних повезивања путем прекограничне сарадње од којих локалне заједнице са обе стране границе могу имати користи.

Државни секретар у Министарству управе и локалне самоуправе Републике Србије, Иван Бошњак оценио је да је у сарадњи Хрватске и Србије веома битно превазићи политичке препреке и фокусирати се на еконосмке теме те низ других друштвених процеса и пројеката како би сународници са обе стране Дунава живели квалитетније.

„Током протекле три године, урадили смо низ радионица где смо припаднике хрватске нациоанлне мањине на простору Републике Србије учили како приступати  фондовима, како писати пројекте  те на крају како их реализовати те је ово идеална прилика да то пренесемо српским колегама“ истакла је заменица државног секретара у Средишњем државном уреду за Хрвате изван Републике Хрватске, Ивана Перкушић.