Јачање сарадње Војводине са француским регионом Ил де Франс

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић присуствовао је данас састанку председника Покрајинске владе Игора Мировића, потпредседнице региона Ил де Франс и градоначелнице града Тавернија Флоранс Портели.

Председник Мировић је са делегацијом из Француске разговарао о даљем јачању веза у областима привреде и културе с акцентом на представљању пољопривредних потенцијала наше покрајине у партнерским регијама у Француској.

„Покрајинска влада је последњих година остварила изузетну сарадњу са институцијама  и агенцијама из региона  Ил де Франс и Департмана Валдоаз. У нашим односима се види искрено пријатељство и посвећеност конкретним пројектима“, истакао  је Мировић и додао да је у тој сарадњи најагилнија била Привредна комора Војводине, која је реализовала бројне уговоре.

Председник је нагласио да је јачање сарадње Србије и Француске на националном  нивоу  резултирало  тиме  да се кроз директне инвестиције  француских компанија отворе бројни погони у Војводини и читавој Србији.

„У сфери економске сарадње нисмо још увек довољно искористили традицију српско-француских веза, и у том погледу постоји простор за интензивирање сарадње и нове инвестиције“, рекао је председник Мировић.

Мировић  је навео да Војводина и Нови Сад, осим што су центар развоја пољопривреде, све више постају центар високих технологија, пре свега информационих.

Флоренс Портели је истакла да Француска и Србија и АП Војводина имају много простора за сарадњу и реализацију конкретних пројеката.

„Пољопривреда је једна од области где то на најбољи начин можемо остварити и зато стојим на располагању за промоцију пољопривредних потенцијала Војводине на територији афричких земаља где Француска има традиционално присуство и утицај“, изјавила је потпредседница  Портели.

На састанку одржаном у Покрајинској влади Игор Мировић и Флоранс Портели сагласили су се да сарадњи у области културе треба посветити много више пажње, како када је реч о сфери уметности и представљању Војводине француској публици, тако и кроз гостовање француских уметника у нашој земљи.

У региону Ил де Франс живи 11 милиона становника, највећа је и најбогатија регија Француске. Таверни је општина у северозападном предграђу Париза, у Департману Валдоаз. У Валдоазу се налази осам индустријских зона које су намењене компанијама високе технологије.