Јачање сарадње Војводине и италијанских регија

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић  састали су се у четвртак, 08. децембра 2016. године, у Суботици са амбасадором Италије њ.е.Ђузепеом Манцом (Giuseppe Manzo), након чега су имали заједнички састанак са италијанским привредницима који послују у Војводини. Непосредни повод је отварање Вицеконзулата Италије у Суботици, што су саговорници оценили као напредак у продубљивању, пре свега, економских и трговинских веза.

Амбасадор Манцо је изразио задовољство што је до првог званичног сусрета са председником Покрајинске владе дошло са конкретним поводом, као што је отварање вицеконзулата Италије у Суботици – првог ван Београда и представио Карминеа Таралоа, који ће обављати дужност почасног вицеконзула Италије у Суботици.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је изразио задовољство што у Војводини послује више од 40 фирми са италијанским капиталом и истакао да очекује и нова улагања италијанких компанија и привредника, те да је Покрајинска влада спремна да им пружи подршку. Поред тога, Покрајина је отворена за сарадњу и у другим областима, од агробизниса, у области заштите животне средине и за универзитетску сарадњу.

Председник Мировић посебно је нагласио да је Покрајинска влада заинтересована за интензивирање регионалне сарадње Војводине са италијанским регијама, са којима има успостављену иницијалну сарадњу.

Амбасадор Манцо и председник Мировић сагласили су се да се врло брзо одржи састанак на коме ће се дефинисати облици и нови видови међурегипоналне сарадње.

Састанку је присуствовао и градоначелник Суботице Богдан Лабан и почасни вицеконзул Италије у Суботици Кармине Тарало.