Дунавски бизнис форум подстиче сарадњу између земаља Дунавског региона

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадну и локалну самоуправу Небојша Дракулић рекао је данас на панел дискусији “Региони-мостови интегративних процеса. Паметни градови за паметне људе”, који се одржава у оквиру петог “Дунавског бизнис форума”, да Војводина активно учествује у циљевима и стратешким приоритетима Дунавске стратегије.

– За Војводину је од суштинске важности начин на који стратегија третира потенцијале реке Дунав, јер се Дунав позиционира као важан транспортни коридор, а ресорни секретаријат ће активно учествовати у свим програмима који су везани за регионалне политике Европске уније, и бити мотиватор да локалне самоуправе у Војводини учествују у пројектима. Улога покрајинског секретаријата ће се огледати у сталној тежњи да се допринесе афирмацији идеја, иницијатива и предлога који промовишу регионалне аспекте и стратешке пројекте ЕУ за Дунавски регион – рекао је помоћник Дракулић.

Он је нагласио да је Дунавски бизнис форум имати велики значај јер је усмерен на подстицање сарадње између земаља Дунавског региона које треба да искористе потенцијале Дунава и креирају повољну атмосферу за привлачење улагања у области транспорта, заштите животне средине, енергетике и агробизниса, као и да анимира пословну заједницу која је спремна да инвестирају у пројекте у оквиру Дунавске стратегије и тиме омогући економски развој Војводине.

Председник Асоцијације европских регија-вођа радне групе за Западни Балкан Франц Шаусбергер осврнуо се на потребу децентрализације, како би се смањиле разлике у развијености међу локалним самоуправама у Србији. Он је нагласио да је потребно анимирати локалне самоуправе да међусобно сарађују и учествују у прекограничним пројектима који пружају шансу за економски и привредни развој општина које се налазе у пограничним подручјима.

У оквиру овог панела учествовали су и директор Развојне агенција Бачка Немања Старовић, Мирјана Прљевић испред Теслианума, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, а овом приликом уручено је признање Дистрикту Брчко „Златни кључ Подунавља“, који се додељује развијеним и успешним градовима и општинама.

Овогодишњи Дунавски бизнис форум се одржава под слоганом „Сви за једног, један за све“, а посвећен је Дунавској стратегији и улози бизниса у остваривању њених циЉева, унапређењу регионалне сарадње, јачању просперитета и ефикаснијем коришћењу потенцијала. У раду учествује око 2000 учесника из 14 земаља Подунавског региона.