До 20. фебруара отворен позив за финансирање пројеката у оквиру Дунавског фонда за мале пројекте у области културе

Дунавски фонд за мале пројекте у области културе расписао је нови позив за финансирање пројектних предлога који је отворен до 20.02.2024. године и којим је омогућено суфинансирање пријеката до износа од пет хиљада евра. Циљ фонда јесте подршка културним и уметничким иницијативама у подунавском региону, чиме доприноси имплементацији Стратегије Европске уније за овај регион (EUSDR).

Позив је отворен за независне организације, мале асоцијације, групе уметника или појединце (уметнике, културне делатнике, креативце) који су заинтересовани за пројекте који посебно подстичу сарадњу у оквиру дунавског слива. У склопу позива, приоритет се даје иновативним пројектима и оснаживању међународне сарадње у оквиру дунавског региона.

Позив подржава креативне и иновативне културно-уметничке пројектне предлоге засноване на регионалној сарадњи. Креативност, иновација и сарадња јесу три кључна фокуса овог позива. Посебно се потенцирају предлози пројеката који иницирају допунске или експерименталне културне акције.

У оквиру позива, подстичу се независне невладине организације, мала удружења, групе уметника или појединци (уметници, културни ствараоци, креативци) да се пријаве као водећи партнери. Даје се јасна предност иницијативама с независне културно-креативне сцене дунавског региона. Пријаве треба да буду израђене заједно с најмање два партнера из још две различите земље дунавског региона. Водећи партнер и сви остали партнери требало би да буду регистровани или да буду резиденти који долазе из следећих земаља или делова који су део Стратегије Европске уније за дунавски регион: Аустрија, Баден-Виртемберг, Баварска, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Мађарска, Молдавија, Црна Гора, Румунија, Србија, Словачка, Словенија и делови Украјине (Закарпатска, Ивано-франковска, Черновци и Одеса).

У оквиру позива, финансирају се пројекти до износа од пет хиљада евра. Предлоге ће изабрати међународни жири (Програмски комитет). Резултати ће бити објављени на сајту поменутог фонда на транспарентан начин. Неопходно је обезбедити сопствена средства у минималном износу од 10% укупног буџета. Уравнотежен буџет с разноврсним ресурсима може знатно побољшати изводљивост пројекта, што је једна од главних компоненти на основу којих ће се процењивати пријаве.

Рок за подношење пројеката у оквиру овог позива јесте 20. фебруар 2024. у 24:00 часа (ЦЕТ).

Више информација је могуће пронаћи на следећем линку https://www.danubeculture.eu/danube-small-project-fund