Девета међународна дунавска конференција „Заједно смо јачи”

Помоћница покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић присуствовала је Деветој међународној дунавској конференцији под слоганом „Заједно смо јачи”, одржаној у граду Улму који симболизује сарадњу Дунавског региона.

Конференцију су отворили министар за науку, уметност и истраживања Баден-Виртембергa Петра Олошовски и градоначелник Улма Гинтер Циш. Путем неколико панел-дискусија, разговарало се о солидарности чланица Дунавског региона током глобалне кризе, о финaнсијским инструментима и плану за културне пројекте, као и о градовима културе и могућностима за подстицање креативних пројеката у области културе.

Помоћница Ендерић, која је присутне поздравила и у својству председнице Радне групе АП Војводине за председавање Радној заједници подунавских регија 2021–2022. године, истакла је да Војводина у овом тренутку има више разлога за славље, али и обавезу реализације две важне титуле Града Новог Сада. Она је подсетила на то да је Нови Сад актуелна Европска престоница културе, где ће се током ове године реализовати више од 1.500 културних догађаја, са 4.000 домаћих и међународних уметника у укупно осам програмских лукова.

„Изузетно смо задовољни досадашњим резултатима које је титула донела. Град посећују бројни домаћи и страни гости, вибрантност се осети на сваком кораку, што Нови Сад чини све интересантнијим местом за живот великог броја становника овог дела Европе”, рекла је Ендерићева.

Помоћница Ендерић истакла је и то да је током недавног боравка у Доњој Аустрији закључено да је председавање Радној заједници подунавских регија током 2021. године оцењено као успешно, што се огледа у великом броју активности и манифестација у области културе, дигитализације и транспорта у Војводини.

„Бројне манифестације биле су мост између АП Војводине и партнера у дунавском сливу, с циљем да се актуелна и будућа сарадња додатно унапреди”, истакла је Енерићева, оценивши да је Аутономна покрајина Војводина тиме остварила циљ и током прве године председавања додатно унапредила сарадњу с чланицама радне заједнице и активно учествовала у промоцији дунавске сарадње у Европи.

Аутономна покрајина Војводина биће организатор и домаћин за наредну, јубиларну десету међународну дунавску конференцију из културе, која ће се одржати у Новом Саду у априлу 2023. године.