Председник Мировић примио делегацију Већа министара Босне и Херцеговине

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас високу делегацију Већа министара Босне и Херцеговине. У делегацији коју је предводио Мирко Шаровић, заменик председавајућег Већа министара и министар за спољну трговину и економске односе БиХ, били су: Душан Нешковић, помоћник министра за спољну трговину и економске односе БиХ и Њ.Е. Лазар Миркић, амбасадор БиХ у Републици Србији.

Председник Мировић и високи гости из БиХ оценили су да постоји добар основ за јачање сарадње на плану економског развоја, јачања пољопривредне сарадње и регионалног повезивања, могућност заједничког повлачења средстава из ИПА фондова, сарадње развојних агенција, те јачања сарадње на плану коморског повезивања, а озбиљан простор за сарадњу виђен је и у области туризма. Како је истакнуто овом приликом, наведене области сарадње од великог су значаја на путу унапређивања даље привредне сарадње између Србије и Босне и Херцеговине.

Након састанка, председник Покрајинске владе Игор Мировић и заменик председавајућег Већа министара и министар за спољну трговину и економске односе БиХ, Мирко Шаровић дали су изјаве представницима медија, где је као прво истакнуто да је договорено да БиХ буде земља партнер на предстојећем међународном пољопривредном сајму у Новом Саду.

Мировић је истакао да је данашња посета потврда сарадње у контексту развоја односа Србије и Босне и Херцеговине, поготово кроз разматрање сегмената у којима Аутономна покрајина Војводина у том односу учествује.

Истакавши још једном да је најважнија вест да је договором једне и друге стране, уз учешће пословодства Новосадског сајма, заједнички дефинисано да ће на овогодишњем међународном пољопривредном сајму Босна и Херцеговина бити земља партнер што је вест која ће, према Мировићевим речима, посебно обрадовати привреднике, посебно оне који се баве агробизнисом са једне и друге стране границе. То ће, како је председник Покрајинске владе још нагласио, отворити могућност за додатну сарадњу, посебно ако се има у виду обим робне размене, могућност сарадње са трећим земљама, посебно са Турском, Русијом и оним земљама са којима и Србија и Босна и Херцеговина имају одоговарајуће споразуме, а који дају огромну мотивацију и простор за наступ на тим тржиштима.

„Ми смо данас разговарали и о сарадњи када је реч о ИПА пројектима, сарадњи наших развојних агенција, посебно кроз аплицирање код фондова Европске уније, и на томе ћемо радити наредних недеља и месеци. Биће интензивирана и сарадња између наших комора, и уосталом много је простора за конкретну привредну сарадњу, јер је Босна и Херцеговина један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера Републици Србији, и ми ћемо давати додатне подстицаје за такву врсту сарадње, јер желимо много више инвестиција и из Босне Херцеговине у нашој земљи и много више инвестиција наших привредних субјеката у Босни и Херцеговини. Предстојећи пољопривредни сајам у Новом Саду биће прилика да се представе сви потенцијали Босне и Херцеговине и умреже са другим потенцијалима и ми ћемо као домаћин једног таквог скупа настојати да такву политику и кроз овај економски сегмент промовишемо на трагу укупне политике у региону, која мора бити водиља свима,“ истакао је председник Мировић и додао да је и данашња посета високих званичника БиХ на трагу такве једне укупне политике.

У изјави за медије Мирко Шаровић је потврдио да је Босна и Херцеговина прижељкивала да буде земља-партнер на Новосадском пољопривредном сајму који је, како је рекао, највећи сајам на просторима Југоисточне Европе и изразио уверење да ће БиХ бити добар партнер.

„За тако нешто има пуно разлога. Србија је за БиХ по важности други економски партнер. Наша робна размена износи скоро милијарду и по евра на годишњем нивоу. Од тога, Србија у БиХ извози робу у вредности од милијарду евра, ми око 500 милиона евра. С обзиром на то да је у робној размени значајан удео пољопривредног сектора који је развијенији у Србији него у БиХ, у износу од милијарду евра, значајан је удео остварују компаније из Војводине. Због тога, рекао бих, с правом је БиХ изабрана да буде партнер на овогодишњем Сајму“, изјавио је Шаровић и нагласио да је то порука паметне и мудре политике и путоказ у којем правцу треба да иде регион и односи између две суседне и пријатељске земље.

Шаровић је поновио да се разговарало и о другим темама, на пример, о учешћу пољопривредног сектора, посебно винара, на Мостарском сајму који се одржава у априлу ове године, као и о заједничком наступу на трећим тржиштима.

„Наша сарадња није празна прича, ради се о озбиљној сарадњи. Мислим да је БиХ такође Србији трећи или четврти партнер. Ни издалека нисмо искористили могућности, посебно у области пољопривреде, где је Војводина лидер и где може више да пружи“, рекао је Шаровић.

Данашњем сусрету присуствовали су и покрајински секретар за регионалну сарадњу, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и генерални директор Новосадског сајма Слобадан Цветковић.