Делегација АП Војводине у Бриселу имала састанке са представницима европских регија

Делегација АП Војводине коју у Бриселу предводе председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, одржала је данас низ састанака са представницима немачке регије Хесен, Горње Аустрије, италијанских регија Ломбардија и Умбрија, као и са представницима Осјечко- барањске жупаније.

Састанци су одржани са шефом представништва Хесена при Европској унији Фридрихом фон Хојсингером, председником Скупштине Горње Аустрије Виктором Зиглом, Валентином Апреом чланом регионалне владе Ломбардије задуженом за образовање, културу, запошљавање и политике рада и жупаном Осјечко-барањске жупаније Иваном Анушићем.

У разговорима који су се водили током учешћа делегације АП Војводине на Европској недељи градова и регија, размотрене су могућности за конкретизацију односа и интензивирање досадашње сарадње коју Војводина има са овим регионима у различитим областима.

Посебно је истакнут заједнички интерес да се направи искорак у досадашњој сарадњи кроз повезивање развојних агенција, посебно на пројектима ка европским фондовима, као и повезивање научних и технолошких институција. У циљу унпређења економских односа и привредне сарадње истакнуто је да је важно и повезивања привредних комора ради организовања директних сусрета привредника и за представљање потенцијала за улагање.

У разговорима је оцењено да и интензивирање парламентарне сарадње доприноси бољем упознавању, те да је битно да се конктеризују оквири коју су на располагању у протоколима и споразумима о сарадњи које Војводина има потписане са овим регијама.

Састанку у предсавништву регије Хесен и Канцеларији АП Војводине у Бриселу присуствовали су покрајински секретар за регионални развој, међурегионалану сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, директорка Фонда “Европски послови” Видосава Ендерић, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и директор Канцеларије АП Војводине у Бриселу Срђан Мачкић.