Делегација Покрајинске владе посетила међународни сајам у Русији

Делегација Покрајинске владе коју предводи покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић борави у дводневној посети Москви где је у току Међународни сајам пића и хране „World food Moscow“.

Под покровитељством Покрајинске владе, а у организацији Развојне агенције Војводине на овој сајамској манифестацији АП Војводина ће на заједничком штанду представити своје производе из осам градова Војводине који су иначе потписници Споразума о заједничком наступу на великим сајамским манифестацијама са Развојном агенцијом Војводине.

Ове године на московском сајму учешће су узеле компаније „Copa“, „Apple World“, „JSO“, „Хладњача Воћко“, „Patewski“, „Macval Tea“, „Полино Аграр“, „Лучић Груп“, „Sweet Charry Lady“, као и Савез пчеларских организација Србије.

Секретар Бјелић оценио је да Споразум о заједничком наступу на великим сајамским манифестацијама потписан 2017. године представља додатни импулс свеукупно добрим, братским и пријатељким односима Србије и Руске Федерације, те да Покрајинска влада активно унапређује саарадњу са бројним руским областима на регионалном нивоу.

Он је подсетио да је у периоду од јануара до јула 2019. године извоз АП Војводине у Руску Федерацију остварен у износу од 190,6 милиона евра што представља 59 одсто прошлогодишњег извоза, док увоз износи 746,4 милиона евра, што представља 61,4 одсто оствареног увоза у односу на прошлу годину.

– Руске компаније су, на основу података које имамо из Развојне агенције Војводине, укупно уложиле 430 милиона евра и запошљавају 4.032 људи на територији АП Војводине. Велике сајамске манифестације попут ових прилика су за умрежавање пословних субјеката и остваривање контаката који ће побољшати ову статистику – поручио је покрајински секретар Огњен Бјелић.

Поред заједничког штанда сви излагачи представљени су у заједничкој брошури на енглеском и руском језику, као и у заједничком промотивном филму.

Сајму у Moскви који траје од 24. до 27. септембра 2019. године, осим чланова делегације Покрајинске владе присуствују и директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ, и директор сектора за промоцију Развојне агенције Војводине Оливера Ковачевић.